11 onmisbare tips bij de keuze van je thuisbatterij

Heb jij pas een huis gebouwd of gerenoveerd en koos je voor zonnepanelen? Of investeerde je al eerder in panelen op je dak? Daar ben je nu vast dankbaar voor. Maar wist je dat de meeste huishoudens gemiddeld maar 28 tot 40% van hun zonnepanelen benutten? Met een thuisbatterij verhoog je dat tot 68% of zelfs 80%. Dat klinkt interessant! Heb jij al nagedacht over de aanschaf van zo’n thuisbatterij? We geven je 11 aandachtspunten om rekening mee te houden wanneer jij de keuze maakt.

1. Kies de juiste opslagcapaciteit op basis van je energiebehoefte

Laten we beginnen met de allerbelangrijkste vraag: hoeveel opslagcapaciteit heb je nodig? Om dat te bepalen moet je weten hoeveel energie je verbruikt. Je kan best afgaan op het aantal kilowattuur dat je normaal gebruikt per dag of per jaar. Via je energierekeningen krijg je een beter idee daarvan.

Een gemiddeld gezin in België gebruikt ongeveer 9 kWh aan energie per dag. Zo’n gezin kiest bijvoorbeeld best voor een thuisbatterij van zeker 7 kWh. Je kiest trouwens best iets te veel capaciteit dan te weinig. Hoe groot je batterij exact moet zijn? Daarover laat je je best adviseren door een expert zoals Belgian Solar. Samen met jou bekijken we wat je noden zijn. 

2. Overweeg je budget

De ene thuisbatterij is de andere niet. Dat merk je ook duidelijk in de prijs. Je bent al snel een paar duizend euro kwijt voor een thuisbatterij. Een hele investering dus. Maak een budget op dat past bij jouw financiële mogelijkheden en hou daarbij vooral rekening met de terugverdientijd van je investering. Als je al zonnepanelen hebt, is het die investering echter wel waard omdat je serieus kan besparen op je maandelijkse energiekosten.

Je kan een berekening maken om zeker te weten of dit voor jou ook het geval is. Je moet daarbij de investeringskosten vergelijken met het bedrag dat je bespaart op je energierekening, een eventuele premie die je ontvangt, en de hoeveelheid stroom die je kunt opwekken. Hou ook rekening met de schommelende energieprijzen en het recent ingevoerde capaciteitstarief.

Wij maken graag de berekening voor jou via onze eigen calculator. 

3. Onderzoek de levensduur van de batterij

Deze tip heeft met de duurzaamheid van de batterij te maken. Sommige batterijen gaan heel lang mee, terwijl anderen net een minder lange levensduur hebben. Dat heeft alles te maken met de laadcycli van de batterij. Een thuisbatterij met 6000 laadcycli is de standaard. Dat is niet alleen belangrijk omdat het invloed heeft op je terugverdientijd, maar ook omdat er voor de productie van thuisbatterijen schaarse grondstoffen gebruikt worden. 

Hoewel het principe van een thuisbatterij dus goed is voor het milieu (je maakt meer gebruik van groene stroom en minder van fossiele brandstoffen), is de productie ervan dat niet. Ook het recyclageproces is niet zo milieuvriendelijk. Door voor een thuisbatterij te kiezen met een lange levensduur, geniet je zo lang mogelijk van je batterij en moet je minder snel een vervangend apparaat voorzien. Onze planeet zal je dankbaar zijn!

4. Controleer de garantie

De fabrikant van de thuisbatterij biedt altijd een standaard garantie aan. De ene al wat meer dan de andere. Een langdurige garantie betekent vaak dat de batterij ook lang meegaat. Zoals je in het vorige punt al las, is dat belangrijk voor je terugverdientijd én het milieu. In het geval van een probleem of defect ben jij zo bovendien beschermd tegen reparatiekosten. 

5. Bekijk de installatievereisten

Thuisbatterijen moeten worden geïnstalleerd door een professionele installateur.  Kies voor een onderneming met ervaring en onafhankelijk advies, zodat je zeker weet dat ze van alle markten thuis zijn als het aankomt op thuisbatterijen. Controleer ook of de installatievereisten geschikt zijn voor jouw huis en regio.

6. Overweeg de compatibiliteit met je zonnepanelen

Als je zonnepanelen hebt, zorg er dan voor dat de thuisbatterij compatibel is met je zonnepanelensysteem om de efficiëntie en kostenbesparingen te maximaliseren. Niet zeker? Vraag advies voor je de aankoop doet, zodat je zeker weet dat je systeem optimaal kan presteren.

7. Denk aan het belang van de omvormer

Om de energie van je zonnepanelen op te kunnen slaan heb je ook een omvormer nodig bij de installatie. Die zorgt voor de nodige vertaling tussen de opgewekte energie en de batterij. Het is dus een cruciaal element omdat die het volledige systeem aanstuurt. Sommige thuisbatterijen hebben al een geïntegreerde omvormer.

Laat je samen met je zonnepanelen ineens een thuisbatterij installeren? Dan zal je waarschijnlijk een hybride model kiezen dat zowel voor je zonnepanelen als je thuisbatterij werkt. Dat is vaak eenvoudiger, maar ook goedkoper dan twee afzonderlijke omvormers.

8. Bekijk het energiemanagementsysteem (EMS)

Heb je al gehoord van een energiemanagementsysteem of EMS? Dat kan je helpen om de efficiëntie van je thuisbatterij en je energieverbruik te verhogen. Het is een soort software waarmee je je elektriciteitsvoorzieningen en apparaten kunt regelen en bewaken. Het geeft je inzicht in je energieverbruik, zodat je er slimmer mee kunt omgaan: je energiekosten verlagen terwijl je het comfort maximaliseert. Sommige thuisbatterijen hebben een ingewerkt EMS. Een erg waardevolle feature om je thuisbatterij nog sneller terug te verdienen!

9. Kies eventueel voor een modulaire batterij

Je verbruik van vandaag is misschien niet gelijk aan je verbruik over een aantal jaren. Daarom kan het interessant zijn om na te denken over een modulaire batterij. Dat betekent dat je nu een batterij aankoopt die je later nog kan uitbreiden om de opslagcapaciteit te verhogen. In sommige gevallen kan dit zeker interessant zijn. Bedenk dus of dit ook voor jou het geval is.

10. Overweeg de plaatsing in je woning

Een thuisbatterij en omvormer nemen natuurlijk ook wat plaats in beslag. Je moet dan ook een goede ruimte hebben om die te plaatsen. Meestal is die in de garage of berging voorzien. Een hybride omvormer hang je trouwens best in de buurt van je thuisbatterij.

11. Vergelijk de beschikbare merken

Niet elke batterij heeft dezelfde capaciteit en dat zorgt natuurlijk voor een verschil in prijs. Maar wist je ook dat het merk invloed heeft op de prijs? Het belangrijkste is dat je eerst beslist welke eigenschappen jouw thuisbatterij nodig heeft. Eens je dat op een rij hebt gezet kun je merken met elkaar vergelijken. Zo ben je zeker dat je de beste kwaliteit krijgt voor je geld. Het is verleidelijk om meteen voor het eerste merk te gaan dat je tegenkomt eens je al je vereisten hebt kunnen afvinken. Toch loont het om even de tijd te nemen en merken te vergelijken. Nadien ben je waarschijnlijk goedkoper en beter gesteld. 

Klaar om de zoektocht naar jouw ideale thuisbatterij te starten?

We geven het toe: die zoektocht is niet altijd even makkelijk. Er zijn heel wat factoren waar je rekening mee moet houden wanneer je aan de slag gaat. Met deze tips kies je de thuisbatterij die het best past bij jouw energiebehoeften, budget, woning en eventuele andere vereisten. Gelukkig kun je ook altijd bij onze experts terecht.Zij helpen je graag verder met advies op maat!

Wil jij ook onafhankelijk advies over de aankoop van een thuisbatterij? Dat krijg je bij ons!

chat
close

Bereken de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.