Alles over glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen en waarom ze interessant zijn?

Glas-glas zonnepanelen, ofwel dubbel-glas zonnepanelen, blijven de laatste jaren aan populariteit toenemen. Ze zijn niet alleen esthetisch mooier, maar kunnen ook een aanzienlijke meeropbrengst met zich meebrengen. We vertellen je alles over glas-glas zonnepanelen.

Het verschil met glas-folie

Het verschil tussen glas-glas en glas-folie panelen zit hem in het feit dat de cellen aan de achterkant ook beschermd worden door een glazen plaat, in plaats van door een folie. Een glas-glas paneel heeft dezelfde opbouw, maar de onderkant is daar ook een glazen plaat. De cellen worden dus tussen dubbel zo goed beschermd, en dat heeft een heleboel voordelen.

WhatsApp Image 2022-05-18 at 3.07.12 PM (2)
WhatsApp Image 2022-05-18 at 3.07.13 PM (2)

Glas-glas of klassieke zonnepanelen?

Aan beide types zonnepanelen zijn voor- en nadelen verbonden. Zo zijn glas-folie panelen een stuk goedkoper. Bovendien wegen ze gemiddeld 6 kg minder dan glas-glas panelen. Dat maakt de installatie op een dak natuurlijk gemakkelijker. Klinkt goed, toch? Inderdaad, maar over het algemeen is de duurzaamheid en efficiëntie van glas-glas zonnepanelen net iets beter. We leggen je uit hoe dat zit.

Bij een glas-folie paneel zijn de cellen aan de onderkant minder goed beschermd. Doordat de onderkant van het paneel uit een folie bestaat, kan deze bij doorbuigingen uitgerekt worden en kunnen er scheuren in de cellen ontstaan. Hierdoor daalt het vermogen van je paneel sneller. Daarnaast kan er op termijn ook zuurstof en vocht onder de folie kruipen, met vermogensverlies en een verkorte levensduur van het paneel als gevolg.

Een glas-glas paneel is per definitie niet altijd beter dan een klassiek zonnepaneel van optimale kwaliteit, zoals Panasonic, LG Solar of Sunpower. Maar de panelen hebben zeker enkele voordelen waar je rekening mee moet houden:

  • Het is beter resistent tegen weersinvloeden zoals regen en hagel (glas is namelijk ondoordringbaar, een folie is dat niet altijd).
  • Het is steviger dan folie.
  • De kans dat cellen door buiging scheuren  is kleiner.

Je kan dus stellen dat een glas-glas paneel een grotere duurzaamheid heeft en op termijn een grotere opbrengst zal hebben, ten opzichte van een glas-folie paneel. Maar hou er ook rekening mee dat ze een stuk duurder zijn! En dat is dan net weer belangrijk voor de terugverdientijd van je installatie.  

glas-glas zonnepanelen

De voordelen van glas-glas zonnepanelen

Beter bestand tegen extreme weersomstandigheden

Doordat de cellen volledig omringd zijn met glas, zijn deze beter bestand tegen extreme weersomstandigheden en is er minder kans op vocht, oververhitting of scheurtjes in het zonnepaneel.

Meer esthetisch

Veel mensen kiezen voor glas-glas zonnepanelen omwille van het esthetische aspect. Op donkere daken vormt de installatie een mooi geheel met het dak, omdat ze over het algemeen strakker afgewerkt zijn. 

Langere levensduur

Glas-glas zonnepanelen hebben een langere levensduur en kunnen tot wel 40 jaar meegaan! Je zal dus ook minder snel vermogensverlies hebben, wat natuurlijk invloed heeft op de efficiëntie doorheen de jaren. 

Langere garanties

Door de bewezen langere levensduur kunnen fabrikanten betere en langere garanties geven op glas-glas zonnepanelen, tot wel 30 jaar en soms zelfs nog langer. Dat is vooral interessant voor jonge aankopers die een nieuwbouw- of renovatieproject starten. 

Relatief laag gewicht

Het glas van glas-glas zonnepanelen is gemiddeld 2mm dik, waardoor het gewicht van het paneel nog steeds relatief laagt blijft. Uiteraard is het zwaarder dan een glas-folie paneel, maar dit heeft, buiten de iets moeilijkere plaatsing, verder geen nadelig effect. 

Brandveilig

Glas is brandveilig en dat maakt deze zonnepanelen de beste keuze op het gebied van brandveiligheid.

Hoog vermogen

Door de continue ontwikkelingen op de markt blijven de maximale vermogens van glas-glas zonnepanelen steeds stijgen. Dat is ook weer vooral interessant voor huishoudens of ondernemingen die een hoger verbruik hebben. 

Enkele merken van glas-glas zonnepanelen

Enkele toonaangevende producenten van glas-glas zonnepanelen zijn:

  • Solarwatt
  • Bauer
  • Denim
  • Luxor

Heb je interesse in de installatie van glas-glas zonnepanelen? Neem vrijblijvend contact op voor een onafhankelijk advies van onze adviseurs. Aan de hand van een plaatsbezoek bepalen zij de ideale samenstelling van de installatie voor jouw situatie. 

chat
close

Bereken de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.