Alles wat je moet weten over de zonnepanelen premie 2021!

In Vlaanderen krijg je momenteel nog steeds een premie voor de installatie van je zonnepanelen. Maar hoeveel bedraagt de premie vandaag? Tot wanneer is deze toepasbaar en kan iedereen deze premie krijgen? Wij geven je een volledig overzicht!

Voor wie is de premie?

Enkel gezinnen die vanaf januari 2021 een kleinere installatie plaatsen op hun bestaande woning, met een bouwaanvraag van voor 2014, zullen beroep kunnen doen op de nieuwe premie. Onder kleinere installaties vallen zonnepanelen installatie met een maximaal vermogen van 6kW. De premie is per woning of wooneenheid en is begrensd tot 40% van de investeringskosten vermeld op de facturen. 

De voorwaarden op een rijtje:

 • De premie kan aangevraagd worden door natuurlijke personen en andere rechtspersonen (organisaties, vennootschappen, ….).
 • De premie geldt enkel voor gebouwen
  • die aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet van Fluvius uiterlijk op 31-12-2013,
  • of waarvoor de omgevingsvergunning voor stedenbouwkundige handelingen meer dan 5 jaar geleden werd verleend en waarbij het gebouw voldoet aan de EPB-eisen en de EPB-aangifte op tijd werd ingediend. Gebouwen die gerenoveerd worden en waarvan de omgevingsvergunning minder dan 5 jaar geleden werd verleend, komen in aanmerking als het gebouw vóór 2014 was aangesloten op het distributienet.
 • Deze premie is er voor nieuwe fotovoltaïsche zonnepanelen met een omvormervermogen van maximaal 10 kVA. De uitbreiding van een bestaande installatie komt niet in aanmerking.
 • De nieuwe zonnepanelen moeten door een installateur met een certificaat van bekwaamheid (RESCert) op het dak van een gebouw worden geplaatst.
 • De zonnepanelen moeten worden geplaatst op een dak van een gebouw.
 • De zonnepanelen mogen gedurende een periode van minstens 15 jaar na indienstname niet worden verplaatst naar een ander perceel.
 • De zonnepanelen mogen niet worden uitgebreid met een installatie die geniet van de regeling van de ‘terugdraaiende teller’, tenzij de betrokken netgebruiker onherroepelijk afstand heeft gedaan van dit recht.
 • De premie loopt vanaf 1 januari 2021 tot eind 2024. De datum van indienstname (datum van AREI-keuring) van de zonnepanelen bepaalt het premiebedrag en de premievoorwaarden.
 • De premie is eenmalig en beperkt
  • tot 1 premie per woning of wooneenheid voor residentiële gebouwen
  • en tot 1 premie per gebouw voor niet-residentiële gebouwen.

Vanaf wanneer geldt de premie?

De nieuwe Vlaamse premie voor zonnepanelen gaat in op 1 januari 2021, en loopt 4 jaar. Die datum is niet toevallig gekozen. Vanaf dan kan je geen 15 jaar gebruik meer maken van de voordelen van een terugdraaiende teller.

Hoe vraag ik de premie aan?

Je kan de retroactieve investeringspremie voor zonnepanelen zelf aanvragen. De aanvraag verloopt via Fluvius, via het digitale loket in Mijn Fluvius. De uitbetaling van de premie gebeurt door het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).

 • Wie al over een digitale meter beschikt en zonnepanelen plaatste voor 2021, kan vanaf 20 juli 2021 de aanvraag voor de retroactieve investeringspremie indienen en heeft tot en met 19 januari 2022 de tijd.
 • Wie nu nog een terugdraaiende teller heeft en zonnepanelen plaatste voor 2021, kan de premie tot 6 maanden na de plaatsing van de digitale meter aanvragen (en uiterlijk op 31 december 2025). De uitrol van de digitale meter is overigens weer van start gegaan en zal gemeente per gemeente worden opgevolgd. Wil je weten wanneer jij aan de beurt bent? Dat kan je checken via de planningschecker van Fluvius!

Het is belangrijk dat de uitrol van de digitale meter verder doorloopt want de digitale meters zijn cruciaal om ons distributienet toekomstbestendig te maken en te vermijden dat er zeer grote investeringen moeten gebeuren om dit te versterken. 

LET OP: Bij digitale meters die vanaf 2025 geplaatst worden, is er geen retroactieve investeringspremie meer mogelijk.

Hoeveel bedraagt de premie?

Het gaat om een eenmalige premie van maximum €1.500 per gezin, in 2021. De Vlaamse regering had 32 miljoen euro voorzien voor 2021. Hiermee zouden 21.333 gezinnen de maximumpremie kunnen krijgen, maar niet iedereen kreeg de volle €1.500 omdat de premie wordt berekend op basis van het vermogen van de zonnepanelen zelf, dus niet het vermogen van de omvormer.

Voor de eerste 4 kW van je installatie kreeg je €300 per geïnstalleerde kW. (4 x €300 = €1.200)
Vanaf 4 kW tot 6 kW kreeg je €150 per geïnstalleerde kW. (2 x €150 = €300) 

Enkel een installatie van 6 kW kreeg dus een premie van €1.500. Alle installatie hoger dan 6 kW krijgen geen premie en behoren dus niet tot de doelgroep. Een gemiddelde installatie heeft een vermogen van 4 kW. Hiervoor krijg je dus een premie van €1.200. Wat een flinke bijdrage is als je weet dan een gemiddelde installatie tussen de €5.000 en €6.000 kost.

Het bedrag van de premie wordt ieder jaar lager, tot ze vanaf 2025 volledig verdwijnt. Op dit moment, in 2023, krijg je maximum €750. Volgend jaar daalt dat nog tot €375.

2021 2022 2023 2024
€ per kWp tot 4 kWp
€300
€300
€150
€75
€ per kWp tussen 4 kWp en 6 kWp
€150
€150
€75
€37,5
Maximum totaalbedrag
€1.500
€1.500
€750
€375
Premie zonnepanelen

Installeer ik mijn zonnepanelen in 2021?

UPDATE: Op 14 januari 2021 heeft, na beroep van onder andere de VREG, het Grondwettelijk Hof besloten dat het principe van de terugdraaiende teller niet meer van toepassing is voor zonnepanelen installaties (nieuwe of bestaande installaties). Ondertussen heeft de Vlaamse regering aangekondigd een compensatie te voorzien voor de mensen die al zonnepanelen hadden voor 2021.

De vraag is niet langer of je zonnepanelen gaat installeren, maar wel wanneer je dat nu best doet. De kostprijs van zonnepanelen is de laatste tijd aanzienlijk gedaald, tot wel 80%, wat een investering in zonne-energie enorm voordelig maakt. 

Voor de aankondiging van de nieuwe premie was het duidelijk; investeren in zonnepanelen deed je best nog in 2020. Dan had je de kans om nog 15 jaar te genieten van een terugdraaiende teller. Vanaf 1 januari 2021 kan dit niet meer, maar krijg je nu dus een premie tot €1.500. De komst van de premie zorgt ervoor dat veel gezinnen opnieuw voor een dilemma komen te staan; investeren we dit jaar nog, of wachten we op de premie?

De nieuwe premie is een mooie bijdrage ter compensatie van het verdwijnen van de terugdraaiende teller, maar niet voor iedereen. Enkel gezinnen die een installatie gaan plaatsen op hun woning met een bouwaanvraag van voor 2014 kunnen een premie krijgen. Als je niet tot die doelgroep behoort is de keuze snel gemaakt. 

Als je wel in die doelgroep valt is het even afwegen. De grootte van de premie hangt af van de grootte van je installatie, dat is logisch. Je zal dus enkel de volle €1.500 krijgen als je een installatie van 6 kW installeert, wat voor vele gezinnen te veel is. 

Keuzestress

De premie wordt meteen betaald waardoor de investering in een zonnepanelen installatie meteen verkleint, maar dan moet je er in 2021 gebruik van maken. De premie blijft slecht 4 jaar gelden en zal elk jaar dalen omdat het rendement van zonnepanelen steeds zal stijgen. In 2022 zal je dus geen €1.500 meer krijgen. Het is dus heel belangrijk om een afweging te maken op basis van je persoonlijke situatie. 

Om de juiste keuze te maken laat je je best adviseren door ervaren adviseurs en installateurs.

Bij Belgian Solar kan je terecht voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Overweeg je zonnepanelen aan te kopen?

 

Er zijn genoeg redenen om wél zonnepanelen aan te schaffen, nu en in de toekomst.
Neem vrijblijvend contact met ons op en ga voor een betere wereld!

Meer weten over zonnepanelen?
Ontdek onze nieuwste blogberichten!​

chat
close

Bereken de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.