Combineer je zonnepanelen met een thuisbatterij!

De bundeling van de twee installaties wordt steeds interessanter. Zeker met het capaciteitstarief en de digitale teller. Wij geven je een duidelijk overzicht van de kwestie.

Volgens onderzoek van Solar Magazine daalde het aantal zonnepaneleninstallaties bij consumenten met 67% in 2021. Dit heeft te maken met het afschaffen van de terugdraaiende teller in het begin van het jaar. Toch blijven zonnepanelen een rendabele investering, zelfs mét digitale meter. Door te kiezen voor een bijhorende thuisbatterij haal je er nog meer voordeel uit.

combinatie zonnepanelen-thuisbatterij

Hoe werkt een thuisbatterij?

Een thuisbatterij installeer je tussen de omvormer en de elektriciteitsmeter. Wanneer je meer stroom opwerkt dan je verbruikt, gaat de overschot naar de batterij. Die kan je dan later op de dag, of ‘s nachts, gebruiken wanneer je zonnepanelen geen energie meer leveren. 

De voordelen van een zonnepanelen-thuisbatterijen combinatie:

  • Je zelfconsumptie is flink hoger. Zonder thuisbatterij gebruik je als gezin gemiddeld 30% tot 40% van je zonnestroom. Met een batterij stijgt dat naar 70% tot 80%.
  • Doordat je zelfverbruik stijgt, dalen ook je netkosten.
  • Je wordt minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en de schommelende energieprijzen.
  • Je kan je elektriciteitsverbruik beter spreiden en bent niet afhankelijk van de piekmomenten.
  • Je accu kan ook als noodgenerator dienen tijdens stroompannes.
  • Je kan rekenen op 2 verschillende premies van de overheid.

De combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij is dus zeker en vast voordelig. Toch blijven vele mensen twijfelen door de kostprijs van een batterij en de vele tariefwisselingen. Maar de forse prijsstijging van de energie maakt de investering toch de moeite waard.

Of een thuisbatterij in jouw situatie rendabel is, hangt af van de aankoopprijs, de capaciteit en de levensduur van de thuisbatterij, de opbrengst van je zonnepanelen, je verbruik, een mogelijke investeringspremie, enzovoort. Laat je dus adviseren!

Verhoog je zelfconsumptie

Thuisbatterijen kosten momenteel nog een flinke som geld. Dit in combinatie met een omvormer en zonnepanelen is dit een grote investering, maar je zelfconsumptie stijgt wel exponentieel en de terugverdientijd blijft fors dalen. Zeker dankzij de premies van de Vlaamse overheid.

Evoluties op de energiemarkt

Ook de klimaatverandering heeft zijn effect op de wetgeving. Als consument kan je er niet meer om heen en moet je voor hernieuwbare energie kiezen, zoals zonnepanelen. Daarnaast veranderen de distributienettarieven voor het gebruik van het net ook steeds.

Al deze veranderingen maken dat het nu hét moment is om in een thuisbatterij te investeren. Zeker als je ze combineert met zonnepanelen. Zo geniet je nog van de premies en een flink verlaagde energierekening.

Welke premie krijg je in 2022 voor een thuisbatterij?

In 2022 krijg je bij aankoop van een thuisbatterij een premie van maximum € 1.725 inclusief btw, afhankelijk van het vermogen van de batterij. De subsidie voor consumenten bedraagt € 225 per kWh. Maar let op, want de premie daalt elk jaar en eindigt op 31 december 2024. Hoe sneller je dus beslist om een thuisbatterij te installeren, hoe meer voordeel je doet.

Wil je weten wat voor jou de meest voordelige combinatie is?

Vraag dan nu vrijblijvend ons onafhankelijk advies aan!

Alles over glas-glas zonnepanelen

Alles over glas-glas zonnepanelen

Glas-glas zonnepanelen en waarom ze interessant zijn? Glas-glas zonnepanelen, ofwel dubbel-glas zonnepanelen, blijven de laatste jaren aan populariteit toenemen. Ze zijn niet alleen esthetisch mooier, maar kunnen ook een aanzienlijke meeropbrengst met zich meebrengen. We vertellen je alles over glas-glas zonnepanelen. Het verschil met glas-folie Het verschil tussen glas-glas en glas-folie panelen zit hem in […]

Combineer je zonnepanelen met een thuisbatterij!

Combineer je zonnepanelen met een thuisbatterij!

De bundeling van de twee installaties wordt steeds interessanter. Zeker met het capaciteitstarief en de digitale teller. Wij geven je een duidelijk overzicht van de kwestie. Volgens onderzoek van Solar Magazine daalde het aantal zonnepaneleninstallaties bij consumenten met 67% in 2021. Dit heeft te maken met het afschaffen van de terugdraaiende teller in het begin […]

Een onafhankelijke zonnepartner, wat is dat precies?

Een onafhankelijke zonnepartner, wat is dat precies?

Belgian Solar is gespecialiseerd in het plaatsen van zonnepanelen en thuisbatterijen. En dat al meer dan 10 jaar. Bovendien hebben we een top garantie en service. We durven daarom te stellen dat onze zonne-energiesystemen klaar zijn voor de toekomst. Naast onze garantie en service zijn we zeer onafhankelijk, maar wat betekent dat nu precies? Advies […]

chat
close

Bereken de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.