De bundeling van de twee installaties wordt steeds interessanter. Zeker met het capaciteitstarief en de digitale teller. Wij geven je een duidelijk overzicht van de kwestie.
Volgens onderzoek van Solar Magazine daalde het aantal zonnepaneleninstallaties bij consumenten met 67% in 2021. Dit heeft te maken met het afschaffen van de terugdraaiende teller in het begin van het jaar. Toch blijven zonnepanelen een rendabele investering, zelfs mét digitale meter. Door te kiezen voor een bijhorende thuisbatterij haal je er nog meer voordeel uit.

Hoe werkt een thuisbatterij?
Een thuisbatterij installeer je tussen de omvormer en de elektriciteitsmeter. Wanneer je meer stroom opwerkt dan je verbruikt, gaat de overschot naar de batterij. Die kan je dan later op de dag, of ‘s nachts, gebruiken wanneer je zonnepanelen geen energie meer leveren.
De voordelen van een zonnepanelen-thuisbatterijen combinatie:
- Je zelfconsumptie is flink hoger. Zonder thuisbatterij gebruik je als gezin gemiddeld 30% tot 40% van je zonnestroom. Met een batterij stijgt dat naar 70% tot 80%.
- Doordat je zelfverbruik stijgt, dalen ook je netkosten.
- Je wordt minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en de schommelende energieprijzen.
- Je kan je elektriciteitsverbruik beter spreiden en bent niet afhankelijk van de piekmomenten.
- Je accu kan ook als noodgenerator dienen tijdens stroompannes.
- Je kan rekenen op 2 verschillende premies van de overheid.
De combinatie van zonnepanelen met een thuisbatterij is dus zeker en vast voordelig. Toch blijven vele mensen twijfelen door de kostprijs van een batterij en de vele tariefwisselingen. Maar de forse prijsstijging van de energie maakt de investering toch de moeite waard.
Of een thuisbatterij in jouw situatie rendabel is, hangt af van de aankoopprijs, de capaciteit en de levensduur van de thuisbatterij, de opbrengst van je zonnepanelen, je verbruik, een mogelijke investeringspremie, enzovoort. Laat je dus adviseren!
Verhoog je zelfconsumptie
Thuisbatterijen kosten momenteel nog een flinke som geld. Dit in combinatie met een omvormer en zonnepanelen is dit een grote investering, maar je zelfconsumptie stijgt wel exponentieel en de terugverdientijd blijft fors dalen. Zeker dankzij de premies van de Vlaamse overheid.
Evoluties op de energiemarkt
Ook de klimaatverandering heeft zijn effect op de wetgeving. Als consument kan je er niet meer om heen en moet je voor hernieuwbare energie kiezen, zoals zonnepanelen. Daarnaast veranderen de distributienettarieven voor het gebruik van het net ook steeds.
Al deze veranderingen maken dat het nu hét moment is om in een thuisbatterij te investeren. Zeker als je ze combineert met zonnepanelen. Zo geniet je nog van de premies en een flink verlaagde energierekening.
Welke premie krijg je in 2022 voor een thuisbatterij?
In 2022 krijg je bij aankoop van een thuisbatterij een premie van maximum € 1.725 inclusief btw, afhankelijk van het vermogen van de batterij. De subsidie voor consumenten bedraagt € 225 per kWh. Maar let op, want de premie daalt elk jaar en eindigt op 31 december 2024. Hoe sneller je dus beslist om een thuisbatterij te installeren, hoe meer voordeel je doet.
Wil je weten wat voor jou de meest voordelige combinatie is?
Vraag dan nu vrijblijvend ons onafhankelijk advies aan!
De oriëntatie van je zonnepanelen: Noord, Oost, Zuid of West, welke is nu eigenlijk het best?
Zonnepanelen zijn een populaire en zelfs noodzakelijke keuze voor huiseigenaren die hun energierekening willen verlagen en hun ecologische voetafdruk willen verminderen. De locatie van de zonnepanelen op het dak is een belangrijke factor die de opbrengst van het systeem kan beïnvloeden. In dit artikel bespreken we de beste oriëntatie van zonnepanelen en de factoren die […]
Het verschil tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen en waarom dat zo belangrijk is
Zonne-energie wordt steeds populairder als een schone en hernieuwbare energiebron. Het gebruik van zonnepanelen is de afgelopen jaren enorm gestegen, maar er bestaat nog steeds veel verwarring over de verschillende soorten zonnepanelen die beschikbaar zijn en welke nu eigenlijk het beste zouden zijn. Hier ontdek je de belangrijkste verschillen tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen op […]
De thuisbatterij: alle merken in een handig overzicht
Zonnepanelen zijn echt niet meer weg te denken op onze daken. Gelukkig maar, want die leveren je een bepaalde mate van onafhankelijkheid, verlagen je energiefactuur en zorgen ervoor dat je altijd energie kunt verbruiken. Als de zon schijnt dan toch. En wat als de zon je even in de steek laat? Ook daar zijn oplossingen […]