De 25 meest gestelde vragen omtrent zonnepanelen.

Belgian solar: Beste zonnepanelen overzicht

De meest gestelde vragen omtrent zonnepanelen.

 

Overzicht zonnepanelen vragen & antwoorden:

 

 1. Hoe werken zonnepanelen?

 2. Waar kan ik zonnepanelen kopen?

 3. Waar let ik op bij het kopen van zonnepanelen?

 4. Wat zijn de energiebehoeften van mijn gezin?

 5. Wat kosten zonnepanelen?

 6. Op welke termijn heb ik mijn investering terugverdiend?

 7. Op welke manieren kan ik een zonne-installatie financieren?

 8. Daalt de opbrengst van de zonnepanelen na enkele jaren?

 9. Hoeveel energie produceren mijn zonnepanelen?

 10. Wat is salderen?

 11. In welke richting plaats ik mijn zonnepanelen het best?

 12. Kan ik zonnepanelen plaatsen als mijn dak niet beschikbaar is? (appartement, …)

 13. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

 14. Zorgen zonnepanelen voor schade aan mijn dak?

 15. Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen?

 16. Hoelang duurt het om zonnepanelen te installeren?

 17. Is zonne-energie milieuvriendelijk?

 18. Wat als de zon niet schijnt?

 19. Dekken zonnepanelen al mijn energiekosten?

 20. Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

 21. Wat heb ik nodig voor het installeren van zonnepanelen?

 22. Wat als ik mijn woning wil verkopen?

 23. Kan ik zonnepanelen plaatsen op een huurwoning?

 24. Wat is het prosumententarief?

 25. Waarom zou ik zonnepanelen kopen?

 

 

Hoe werken zonnepanelen? 

De zonnecellen in de zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom. Deze stroom gaat vervolgens naar de omvormer om ervoor te zorgen dat het omgevormd wordt in wisselstroom, de stroom die je gebruikt in je huis. De wisselstroom loop via de meterkast je woning binnen. De overige stroom gaat dan weer terug op het elektriciteitsnet. 

 

Waar kan ik zonnepanelen kopen?

Bij het kopen van zonnepanelen komt er heel wat op je af. Het is daarom steeds aanbevolen om zonnepanelen te kopen in samenspraak van een professionele leverancier met meerdere jaren ervaring  in de sector. Belgian Solar kan je daarbij helpen, bovendien zorgen wij voor een maximaal rendement alsook adviseren we je graag bij de mogelijke subsidies!

 

Waar let ik op bij het kopen van zonnepanelen?

Als je van plan bent om zonnepanelen te kopen moet je goed letten op het vermogen van het zonnepaneel, hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor je verbruik en hoeveel er op je dak passen. De beste manier om hier de juiste keuze te maken is om een afspraak te plannen met een professionele installateur.

 

Wat zijn de energiebehoeften van mijn gezin?

Op je jaarlijkse energierekening kan je je verbruik terugvinden. Op basis hiervan kan je dus je energiebehoeften bepalen. Je moet natuurlijk ook rekening houden met je toekomst. Ben je in de komende 25 jaar van plan je gezin uit te breiden, te verbouwen, een elektrische wagen te kopen of dergelijke? Dan moet je deze extra bij rekenen.

Je kan altijd zonnepanelen bijleggen, dus je kan best beginnen met het dekken van je huidige verbruik. Daarmee produceer je evenveel energie, als dat je afneemt. Wat ervoor zorgt dat je meter op het einde van het jaar hetzelfde staat als in het begin, en je dus niets moet betalen voor de elektriciteit die je afneemt.

Een indicatie van het gemiddelde vermogen op basis van je jaarlijks verbruik:

Jaarlijks verbruik

 

# panelen

 

Aanbevolen kWp

 

Aanbevolen opp. panelen

2.000 kWh

=

8

=

2,2 kWp

=

13

3.000 kWh

=

13

=

3,5 kWp

=

21

4.000 kWh

=

17

=

4,6 kWp

=

27

5.000 kWh

=

21

=

5,7 kWp

=

34

6.000 kWh

=

26

=

7 kWp

=

42

 

De dag van vandaag kosten zonnepanelen heel wat minder, zo’n 80%, dan 10 jaar geleden.

 

Wat kosten zonnepanelen?

De dag van vandaag kosten zonnepanelen heel wat minder, zo’n 80%, dan 10 jaar geleden. Je hebt al een installatie van 12 panelen vanaf €5.000, inclusief btw. De afschaffing van de belastingvermindering voor zonnepanelen zorgde voor deze daling in prijs. 

Je krijgt dus geen belastingvermindering meer bij aankoop van zonnepanelen. Maar de overheid heeft voor eigenaars van woningen ouder dan 10 jaar een speciale regeling. Ze willen de eigenaars aanzetten om hun woning te voorzien van isolatie, zonnepanelen en eventueel een zonneboiler. Voor hen wordt de btw verlaagd van 21% naar 6%. Dit geldt alleen voor woningen die uitsluitend voor privé doeleinden worden gebruikt en de installatie mag enkel door een erkend installateur geplaatst worden.

Land- en tuinbouwers hebben dan wel weer recht op extra VLIF steun van 8%. Als bedrijf kan je ook beroep doen op een verhoogde belastingaftrek van maar liefst 15,5%.

 

Op welke termijn heb ik mijn investering terugverdiend?

De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen de 4 en 8 jaar. Het is een lange termijn inverstering, maar zorgt er ook voor dat je maandelijkse facturen aanzienlijk dalen.

 

Tip: Wij hebben een handige tool gemaakt om jouw terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen.

 

Op welke manieren kan ik een zonne-installatie financieren?

Ondanks de gedaalde prijs, blijven zonnepanelen een grote investering voor vele.  Er zijn een aantal manieren waarop je je installatie kan financieren:

 • Als je voldoende middelen ter beschikking hebt kan je onmiddellijk een zonne-installatie aankopen. Zonnepanelen gaan een groter rendement opleveren dan wanneer je het geld op je spaarboekje laat staan.
 • Als je nog een hypotheek hebt lopen kan je kiezen voor een wederopname. Hierdoor ga je opnieuw geld lenen tegen dezelfde voorwaarden van je hypothecaire lening.
 • Als je behoort tot de prioritaire of kwetsbare doelgroep kan je een zogenaamde energielening of groene lening aanvragen. Dit is een lening tot €15.000 over 10 jaar met 0% interest.

  Het gaat hier over personen die:
  • Recht hebben op een verhoogde tegemoetkoming van het ziekenfonds;
  • Een jaarlijks bruto belastbaar inkomen hebben dat lager of gelijk is aan €18.730,66 (+ €3.467,55 per persoon ten laste);
  • Hun verwarmingsfactuur niet kunnen betalen omwille van schuldbemiddeling;
  • In begeleiding zijn bij het OCMW voor het betalen van hun gas- en elektriciteitsfacturen;
  • Beschermde afnemers;
  • Een gezamenlijk belastbaar inkomen hebben van €31.340 (+ €1.630 per persoon ten laste)
 

Daalt de opbrengst van de zonnepanelen na enkele jaren?

Zonnepanelen hebben een levensduur tot 40 jaar en verouderen dus heel langzaam. Na grote blootstelling aan zonlicht kan de opbrengst na enkele jaren achteruit gaan met 0,5% per jaar. Na 25 jaar moeten zonnepanelen nog minstens 80% van hun vermogen hebben.

 

Hoeveel energie produceren mijn zonnepanelen?

Per vierkante meter levert een zonnepaneel gemiddeld 120 kWh energie. Al de energie die je extra produceert, wordt teruggezet op het net en hiervoor wordt je gesaldeerd. Uiteraard zijn de opstelling van je zonnepanelen, richting van je dak en merk van zonnepanelen belangrijke factoren die meespelen. Vraag daarom steeds advies bij een erkend installateur.

 

Wat is salderen?

Salderen betekent dat je meter terugtelt omdat je meer stroom opwekt dan je verbruikt. In periodes waarin je minder stroom opwekt wordt hier dan beroep op gedaan. Als kleinverbruiker mag je onbeperkt salderen. Hierdoor kan je heel wat besparen op je energiefactuur!

 

In België zijn er in totaal al
+ 389.724 zonnepaneel installaties uitgevoerd!

 
 

In welke richting plaats ik mijn zonnepanelen het best?

Je plaatst je zonnepanelen best in zuidelijke richting. Zo krijg je een optimaal rendement uit je investering. Maar zonnepanelen kunnen in eender welke richting geplaatst worden. Alleen ga je dan verliezen aan rendement. In zuid-oostelijke en zuid-westelijke richting heb je 5% minder rendement, in westelijke en oostelijke richting heb je tot 20% minder rendement.

Verlies aan rendement wil niet zeggen dat zonnepanelen niet voordelig zijn. Enkel je terugverdientijd wordt langer en het opwekken van extra energie iets moeilijker. 

 

Kan ik zonnepanelen plaatsen als mijn dak niet beschikbaar is? (appartement, …)

Ja! Zonnepanelen kunnen ook op andere plaatsen geïnstalleerd worden; zoals in de tuin of op een garage. Zolang er maar voldoende (zon)licht aan kan dat ze renderen.

 

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Om na te gaan of het dak van je woning geschikt is wordt er eerst een dakanalyse gemaakt op basis van satellietbeelden, luchtfoto’s of komt onze adviseur vrijblijvend bij u langs. Daarbij wordt er gekeken naar de hellingshoek en oriëntatie van je dak, de mogelijke obstakels en schaduwen om de beste mogelijkheden aan te bieden.

 

Zorgen zonnepanelen voor schade aan mijn dak?

Zeker niet! Door de zonnepanelen wordt je dak net extra beschermt.

 

Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen? 

Zonnepanelen zijn zeer makkelijk te onderhouden. Doordat ze schuin worden geïnstalleerd gaat vuil, ijs en sneeuw automatisch van de panelen glijden. Zelf kun je ze af en toe reinigen met zuiver water en liefst van al met osmose water.

 

 Hoelang duurt het om zonnepanelen te installeren?

Een gemiddelde installatie gebeurt op één dag. Na de plaatsing en aansluiting kan je direct gebruik maken van je groene energie!

 

 Is zonne-energie milieuvriendelijk? 

Ja! Zonnepanelen zetten het zonlicht en de energie van de zon om in elektriciteit zonder uitstoot van schadelijke gassen of afval.

 

Wat als de zon niet schijnt?

Overdag schijnt de zon altijd, enkel als het bewolkt is volstaat het al om met het diffuus licht energie op te wekken.

 

Dekken zonnepanelen al mijn energiekosten?

Dit is volledig afhankelijk van jouw situatie. Met andere woorden: de aantal zonnepanelen die je hebt. Richting van je dak en merk van zonnepanelen dat je gekozen hebt.

 

Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Nee, je hebt hiervoor geen vergunning nodig. Er zijn uitzonderingen waarbij je dit wel nodig hebt, bijvoorbeeld als je woning beschermd erfgoed is.

 

Wat heb ik nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Bij de installatie van je zonnepanelen wordt er ook een omvormer geïnstalleerd. Die zorgt ervoor dat je zonne-energie wordt omgezet in bruikbare energie voor je huishouden. Daarnaast wordt er ook een kabel gelegd van je zonnepanelen naar je omvormer en vervolgens naar je meterkast. 

 

Wat als ik mijn woning wil verkopen?

De waarde van je woning gaat flink omhoog als je zonnepanelen hebt. Meestal worden de zonnepanelen dan ook mee verkocht met de woning.

 

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt  tussen de 4 en 8 jaar!

 

Kan ik zonnepanelen plaatsen op een huurwoning?

Dat kan zeker! Al moet er eerst een schriftelijke toestemming zijn van de verhuurder. Indien je verhuurder niet instemt, kan je ook investeren in zonnepanelen die niet op je eigen dak komen of voor een tuinopstelling.

 

Wat is het prosumententarief?

Het prosumententarief is de vergoeding die je betaalt om je extra opgewekte energie op het net terug te zetten en nadien er weer af te halen. Je betaalt dit tarief als je zonnepanelen én een terugdraaiende teller hebt.

Elke consument die zelf energie opwekt , maakt gebruik van het distributienet en daarvoor betaal je een bijdrage.

 

Waarom zou ik zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen zijn een duurzame oplossing, waarmee je tegelijkertijd bespaart op energiekosten. Bij de aankoop van zonnepanelen komt een stabiel en hoog rendement, iets wat je bij de bank niet hebt. Je woning wordt automatisch meer waard én je bent minder afhankelijk van het energiebedrijf want je produceert je eigen energie.

Overweeg je zonnepanelen aan te kopen?

 

Er zijn genoeg redenen om wél zonnepanelen aan te schaffen, nu en in de toekomst. Neem vrijblijvend contact met ons op en ga voor een lagere energierekening!

Meer weten omtrent zonnepanelen? Ontdek onze nieuwste blogberichten!​

chat
close

Bereken de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.