De 25 meest gestelde vragen omtrent zonnepanelen.

Belgian solar: Beste zonnepanelen overzicht

De meest gestelde vragen omtrent zonnepanelen.

 

Overzicht zonnepanelen vragen & antwoorden:

 1. Hoe werken zonnepanelen?

 2. Waar kan ik zonnepanelen kopen?

 3. Waar let ik op bij het kopen van zonnepanelen?

 4. Wat zijn de energiebehoeften van mijn gezin?

 5. Wat kosten zonnepanelen?

 6. Op welke termijn heb ik mijn investering terugverdiend?

 7. Op welke manieren kan ik een zonne-installatie financieren?

 8. Daalt de opbrengst van de zonnepanelen na enkele jaren?

 9. Hoeveel energie produceren mijn zonnepanelen?

 10. Wat is salderen?

 11. In welke richting plaats ik mijn zonnepanelen het best?

 12. Kan ik zonnepanelen plaatsen als mijn dak niet beschikbaar is? (appartement, …)

 13. Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

 14. Zorgen zonnepanelen voor schade aan mijn dak?

 15. Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen?

 16. Hoelang duurt het om zonnepanelen te installeren?

 17. Is zonne-energie milieuvriendelijk?

 18. Wat als de zon niet schijnt?

 19. Dekken zonnepanelen al mijn energiekosten?

 20. Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

 21. Wat heb ik nodig voor het installeren van zonnepanelen?

 22. Wat als ik mijn woning wil verkopen?

 23. Kan ik zonnepanelen plaatsen op een huurwoning?

 24. Wat is het prosumententarief?

 25. Waarom zou ik zonnepanelen kopen?

 

 

Hoe werken zonnepanelen? 

De zonnecellen in de zonnepanelen zetten zonlicht om in stroom. Deze stroom gaat vervolgens naar de omvormer om ervoor te zorgen dat het omgevormd wordt in wisselstroom, de stroom die je gebruikt in je huis. De wisselstroom loop via de meterkast je woning binnen. De overige stroom gaat dan weer terug op het elektriciteitsnet. 

 

Waar kan ik zonnepanelen kopen?

Bij het kopen van zonnepanelen komt er heel wat op je af. Het is daarom steeds aanbevolen om zonnepanelen te kopen in samenspraak van een professionele leverancier met meerdere jaren ervaring  in de sector. Belgian Solar kan je daarbij helpen, bovendien zorgen wij voor een maximaal rendement alsook adviseren we je graag bij de mogelijke subsidies!

 

Waar let ik op bij het kopen van zonnepanelen?

Als je van plan bent om zonnepanelen te kopen moet je goed letten op het vermogen van het zonnepaneel, hoeveel zonnepanelen je nodig hebt voor je verbruik en hoeveel er op je dak passen. De beste manier om hier de juiste keuze te maken is om een afspraak te plannen met een professionele installateur.

 

Wat zijn de energiebehoeften van mijn gezin?

Op je jaarlijkse energierekening kan je je verbruik terugvinden. Op basis hiervan kan je dus je energiebehoeften bepalen. Je moet natuurlijk ook rekening houden met je toekomst. Ben je in de komende 25 jaar van plan je gezin uit te breiden, te verbouwen, een elektrische wagen te kopen of dergelijke? Dan moet je deze extra bij rekenen.

Je kan altijd zonnepanelen bijleggen, dus je kan best beginnen met het dekken van je huidige verbruik. Daarmee produceer je evenveel energie, als dat je afneemt. Wat ervoor zorgt dat je meter op het einde van het jaar hetzelfde staat als in het begin, en je dus niets moet betalen voor de elektriciteit die je afneemt.

Een indicatie van het gemiddelde vermogen op basis van je jaarlijks verbruik:

Jaarlijks verbruik

 

# panelen

 

Aanbevolen kWp

 

Aanbevolen opp. panelen

2.000 kWh

=

8

=

2,2 kWp

=

13

3.000 kWh

=

13

=

3,5 kWp

=

21

4.000 kWh

=

17

=

4,6 kWp

=

27

5.000 kWh

=

21

=

5,7 kWp

=

34

6.000 kWh

=

26

=

7 kWp

=

42

 

De dag van vandaag kosten zonnepanelen heel wat minder, zo’n 80%, dan 10 jaar geleden.

 

Wat kosten zonnepanelen?

De dag van vandaag kosten zonnepanelen heel wat minder, zo’n 80%, dan 10 jaar geleden. Gemiddeld kun je rekenen op een kostprijs van € 4.000 tot € 12.000, inclusief btw. De afschaffing van de belastingvermindering voor zonnepanelen zorgde voor deze daling in prijs. 

Je krijgt dus geen belastingvermindering meer bij aankoop van zonnepanelen. Maar de overheid heeft voor eigenaars van woningen ouder dan 10 jaar een speciale regeling. Ze willen de eigenaars aanzetten om hun woning te voorzien van isolatie, zonnepanelen en eventueel een zonneboiler. Voor hen wordt de btw verlaagd van 21% naar 6%. Dit geldt alleen voor woningen die uitsluitend voor privé doeleinden worden gebruikt en de installatie mag enkel door een erkend installateur geplaatst worden. Ook woningen jonger dan 10 jaar genieten tijdelijk van een verlaging naar 6% btw op de installatie van zonnepanelen, warmtepompen en zonneboilers. Dit is geldig van 1 april 2022 tot en met 31 december 2023. 

 

Op welke termijn heb ik mijn investering terugverdiend?

De gemiddelde terugverdientijd ligt tussen de 4 en 10 jaar. Het is een lange termijn inverstering, maar zorgt er ook voor dat je maandelijkse facturen aanzienlijk dalen.

 

Tip: Wij hebben een handige tool gemaakt om jouw terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen.

 

Op welke manieren kan ik een zonne-installatie financieren?

Ondanks de gedaalde prijs, blijven zonnepanelen een grote investering voor vele.  Er zijn een aantal manieren waarop je je installatie kan financieren:

 • Als je voldoende middelen ter beschikking hebt kan je onmiddellijk een zonne-installatie aankopen. Zonnepanelen gaan een groter rendement opleveren dan wanneer je het geld op je spaarboekje laat staan.
 • Als je nog een hypotheek hebt lopen kan je kiezen voor een wederopname. Hierdoor ga je opnieuw geld lenen tegen dezelfde voorwaarden van je hypothecaire lening.
 • Als je behoort tot de prioritaire of kwetsbare doelgroep kon je tot en met augustus 2022 een zogenaamde energielening of groene lening aanvragen. Dit is een lening tot €15.000 over 10 jaar met 0% interest. Vanaf 1 september 2022 werd die vervangen met de ‘Mijn VerbouwLening’.

  Daarmee kun je tot 60.000 euro aanvragen om renovaties te financieren die focussen op de verbetering van de woningkwaliteit en de energieprestaties. Het gaat dan bijvoorbeeld over isolatie, maar ook over zonnepanelen, een warmtepomp of een zonneboiler.

  Wie heeft er recht op? Personen die:
  • Particuliere eigenaars-bewoners uit de laagste en middelste inkomenscategorie, rekening houdend met de onderstaande inkomensgrenzen (voor aanvragen vanaf 2023)
   • Alleenstaande: maximaal inkomen van 51.840 euro
   • Alleenstaande met 1 persoon ten laste of koppel zonder persoon ten laste: maximaal inkomen van 74.060 euro
  • Particuliere verhuurders
   • Via een sociaal verhuurkantoor, zonder inkomensgrenzen 
   • Geconventioneerde verhuur, zonder inkomensgrenzen
  • Particulieren die een woning verwerven via erfenis of schenking
   • als je op basis van je inkomen behoort tot de laagste of middelste inkomensgroep van Mijn VerbouwPremie (ook als je zelf niet in de woning gaat wonen)
  • Niet commerciële instellingen of coöperatieve vennootschappen (bijvoorbeeld vzw’s)
   • voor gebouwen waarop ze een zakelijk recht hebben en voor eigen gebruik aanwenden
   • voor woningen die worden verhuurd via SVK én via geconventioneerde huur
  • Verenigingen van mede-eigenaars
   • voor leningen met een looptijd tot 25 jaar en met leenbedragen tot 60.000 euro voor het gebouw, aangevuld met 25.000 per appartement
 

Daalt de opbrengst van de zonnepanelen na enkele jaren?

Zonnepanelen hebben een levensduur tot 40 jaar en verouderen dus heel langzaam. Na grote blootstelling aan zonlicht kan de opbrengst na enkele jaren achteruit gaan met 0,5% per jaar. Na 25 jaar moeten zonnepanelen nog minstens 80% van hun vermogen hebben. De kwaliteit van de zonnepanelen stijgt elk jaar opnieuw, waardoor sommige merken een 100% vermogensgarantie kunnen aanbieden voor de eerste 25 of zelfs 30 jaar. Vraag dus zeker advies hierover wanneer je zonnepanelen wilt laten installeren. 

 

Hoeveel energie produceren mijn zonnepanelen?

Per vierkante meter levert een zonnepaneel gemiddeld 120 kWh energie. Uiteraard zijn de opstelling van je zonnepanelen, richting van je dak en merk van zonnepanelen belangrijke factoren die meespelen. Vraag daarom steeds advies bij een erkend installateur.

Produceer je meer energie dan je kunt verbruiken? Die kun je opslaan in een thuisbatterij. Heb je nog een terugdraaiende teller? Dan kun je salderen! Heb je een digitale meter? Dan kun je een financiële compensatie ontvangen voor de overtollig opgewekte stroom wanneer je die terug op het net plaatst. Je moet daarvoor wel een contract afsluiten met je energieleverancier. 

 

Wat is salderen?

Salderen betekent dat je meter terug telt omdat je meer stroom opwekt dan je verbruikt. In periodes waarin je minder stroom opwekt wordt hier dan beroep op gedaan. Als kleinverbruiker mag je onbeperkt salderen. Hierdoor kan je heel wat besparen op je energiefactuur! Het systeem van de terugdraaiende teller is echter afgeschaft. Bij een nieuwe installatie moet je dus een digitale meter laten installeren die niet meer kan terugtellen. Je moet dus verbruiken op het moment dat je energie opwekt. Mensen die nu nog een terugdraaiende teller hebben zullen binnenkort ook moeten overstappen. Er wordt verwacht dat de overstap in Vlaanderen volledig gebeurd zal zijn tegen het einde van 2029. 

 

In België zijn er in totaal al
+ 500.000 zonnepaneel installaties uitgevoerd!

 
 

In welke richting plaats ik mijn zonnepanelen het best?

Je plaatst je zonnepanelen best in zuidelijke richting. Zo krijg je een optimaal rendement uit je investering. Maar zonnepanelen kunnen in eender welke richting geplaatst worden. Alleen ga je dan verliezen aan rendement. In zuid-oostelijke en zuid-westelijke richting heb je 5% minder rendement, in westelijke en oostelijke richting heb je tot 20% minder rendement.

Verlies aan rendement wil niet zeggen dat zonnepanelen niet voordelig zijn. Enkel je terugverdientijd wordt langer en het opwekken van extra energie iets moeilijker. 

 

Kan ik zonnepanelen plaatsen als mijn dak niet beschikbaar is? (appartement, …)

Ja! Zonnepanelen kunnen ook op andere plaatsen geïnstalleerd worden, zoals in de tuin of op een garage. Zolang er maar voldoende (zon)licht is, zodat je installatie kan renderen.

 

Is mijn dak geschikt voor zonnepanelen?

Om na te gaan of het dak van je woning geschikt is wordt er eerst een dakanalyse gemaakt op basis van satellietbeelden en luchtfoto’s of komt onze adviseur vrijblijvend bij u langs. Daarbij wordt er gekeken naar de hellingshoek en oriëntatie van je dak, de mogelijke obstakels en schaduwen om de beste mogelijkheden aan te bieden.

 

Zorgen zonnepanelen voor schade aan mijn dak?

Zeker niet! Door de zonnepanelen wordt je dak net extra beschermd. 

 

Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen? 

Zonnepanelen zijn zeer makkelijk te onderhouden. Doordat ze schuin worden geïnstalleerd gaat vuil, ijs en sneeuw automatisch van de panelen glijden. Zelf kun je ze af en toe reinigen met zuiver water. Liefst van al met osmose water, omdat hier alle onzuiverheden uit zijn verwijderd. 

 

 Hoelang duurt het om zonnepanelen te installeren?

Een gemiddelde installatie gebeurt op één dag. Na de plaatsing en aansluiting kan je direct gebruik maken van je groene energie!

 

 Is zonne-energie milieuvriendelijk? 

Ja! Zonnepanelen zetten het zonlicht en de energie van de zon om in elektriciteit zonder uitstoot van schadelijke gassen of afval.

 

Wat als de zon niet schijnt?

Overdag schijnt de zon altijd, enkel als het bewolkt is volstaat het al om met het diffuus licht energie op te wekken.

 

Dekken zonnepanelen al mijn energiekosten?

Dit is volledig afhankelijk van jouw situatie. Met andere woorden: het aantal zonnepanelen dat je hebt de richting van je dak en merk van zonnepanelen dat je gekozen hebt.

 

Heb ik een vergunning nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Nee, je hebt hiervoor geen vergunning nodig. Er zijn uitzonderingen waarbij je dit wel nodig hebt, bijvoorbeeld als je woning beschermd erfgoed is.

 

Wat heb ik nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Bij de installatie van je zonnepanelen wordt er ook een omvormer geïnstalleerd. Die zorgt ervoor dat je zonne-energie wordt omgezet in bruikbare energie voor je huishouden. Daarnaast wordt er ook een kabel gelegd van je zonnepanelen naar je omvormer en vervolgens naar je meterkast. 

 

Wat als ik mijn woning wil verkopen?

De waarde van je woning gaat flink omhoog als je zonnepanelen hebt. Meestal worden de zonnepanelen dan ook mee verkocht met de woning. Je kan het dus wel echt bekijken als een onderdeel van je woning, eerder dan een eigendom van jou als persoon. 

 

De gemiddelde terugverdientijd van zonnepanelen ligt  tussen de 4 en 8 jaar!

 

Kan ik zonnepanelen plaatsen op een huurwoning?

Dat kan zeker! Al moet er eerst een schriftelijke toestemming zijn van de verhuurder. Indien je verhuurder niet instemt, kan je ook investeren in zonnepanelen die niet op je eigen dak komen of voor een tuinopstelling.

 

Wat is het prosumententarief?

Het prosumententarief is de vergoeding die je betaalt om je extra opgewekte energie op het net terug te zetten en nadien er weer af te halen. Je betaalt dit tarief als je zonnepanelen én een terugdraaiende teller hebt. Elke consument die zelf energie opwekt , maakt gebruik van het distributienet en daarvoor betaal je dus die bijdrage. 

Heb je een digitale meter? Dan hoef je dit niet te betalen, maar betaal je een vergoeding op basis van je werkelijke afname van het net. 

 

Waarom zou ik zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen zijn een duurzame oplossing, waarmee je tegelijkertijd bespaart op energiekosten. Bij de aankoop van zonnepanelen komt een stabiel en hoog rendement, iets wat je bij de bank niet hebt. Je woning wordt automatisch meer waard én je bent minder afhankelijk van het energiebedrijf omdat je je eigen energie produceert.

Overweeg je zonnepanelen aan te kopen?

 

Er zijn genoeg redenen om wél zonnepanelen aan te schaffen, nu en in de toekomst. Neem vrijblijvend contact met ons op en ga voor een lagere energierekening!

Meer weten omtrent zonnepanelen? Ontdek onze nieuwste blogberichten!​

chat
close

Bereken de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.