De oriëntatie van je zonnepanelen: Noord, Oost, Zuid of West, welke is nu eigenlijk het best?

Zonnepanelen zijn een populaire en zelfs noodzakelijke keuze voor huiseigenaren die hun energierekening willen verlagen en hun ecologische voetafdruk willen verminderen. De locatie van de zonnepanelen op het dak is een belangrijke factor die de opbrengst van het systeem kan beïnvloeden. In dit artikel bespreken we de beste oriëntatie van zonnepanelen en de factoren die daar invloed op hebben.

Waarom de ligging van zonnepanelen zo belangrijk is

De ligging van zonnepanelen is belangrijk omdat de opbrengst van het systeem erdoor kan worden beïnvloed. Als je de zonnepanelen op de verkeerde plaats plaatst, kan dit leiden tot een lagere opbrengst van het systeem. Dit kan ook gevolgen hebben voor de terugverdientijd van het systeem. Hoewel je zonnepanelen altijd een slimme investering zijn, is die terugverdientijd echter wel heel belangrijk. Door nu een weloverwogen beslissing te maken, win je later aan voordelen. 

De mogelijke oriëntaties van je zonnepanelen

Zonnepanelen op het zuiden

Als je de hoogste opbrengst van je zonnepanelen wilt, dan is een zuidelijke oriëntatie de beste optie. Zonnepanelen die naar het zuiden zijn gericht, kunnen gedurende de dag het meeste zonlicht opvangen. Dit leidt tot de hoogste opbrengst van het systeem. Idealiter zouden zonnepanelen tussen de 30 en 45 graden gekanteld moeten zijn (35 graden is het allerbest!) om het meeste zonlicht op te vangen.

Toch betekent dit niet dat daken die niet op het zuiden georiënteerd zijn, niet geschikt zijn voor zonnepanelen. Zonnepanelen op een dak dat gericht is op het oosten, westen of noorden met een andere hellingshoek kunnen iets minder opbrengen en een langere terugverdientijd hebben, maar het kan nog steeds een slimme investering zijn. In sommige gevallen kan een oost-west oriëntatie zelfs voordeliger zijn dan zonnepanelen gericht op het zuiden. Dit is bijvoorbeeld het geval als je een klein plat dak hebt.

Zonnepanelen op het oosten of westen

Als je huis niet op het zuiden is gericht, dan kan het plaatsen van zonnepanelen op het oosten of westen een goede optie zijn. Zonnepanelen die op het oosten of westen zijn gericht, kunnen nog steeds veel zonlicht opvangen. Als je echter kiest voor deze oriëntatie, dan zal de totale opbrengst van het systeem lager zijn dan wanneer je voor een zuidelijke oriëntatie zou kiezen. Het voordeel van deze oriëntatie is dat de energieproductie zich meer over de dag verspreidt, waardoor je ook in de ochtend en avond energie kunt opwekken.

Op een plat dak kunnen we de oriëntatie en hellingshoek van de zonnepanelen zelf bepalen, maar zonnepanelen op het zuiden plaatsen is niet altijd de beste keuze. Hoewel de opbrengst per paneel bij een oriëntatie op het zuiden het hoogst is, kijken we bij het berekenen van de totale opbrengst naar de opwek van het hele dak. Bij zonnepanelen in zuidelijke oriëntatie heb je tussenruimte nodig om schaduwvorming te voorkomen, waardoor er minder panelen op je dak passen. Door de zonnepanelen in oostwestelijke oriëntatie te plaatsen, heb je dit probleem niet. Hierdoor is je totale opwek in kWh per m² dak én je uiteindelijke rendement hoger als je de zonnepanelen richting het oostwesten plaatst.

Zonnepanelen op het noorden

Het is over het algemeen niet aan te raden om zonnepanelen op het noorden te plaatsen. Dit komt doordat zonnepanelen die op het noorden zijn gericht, het minste zonlicht opvangen en daardoor de minste energie produceren. Toch kan het in sommige gevallen wel interessant zijn. Dat heeft alles te maken met de hellingshoek. Zoals eerder al gezegd wordt over het algemeen een hellingshoek tussen de 30 en 45 graden aangeraden. Voor daken op het noorden gericht is die hellingshoek beter lager: hoe platter je dak, hoe meer zonnepanelen met deze oriëntatie je opleveren!

Dus: wat is de beste ligging van zonnepanelen?

Over het algemeen is een zuidelijke oriëntatie dus de beste optie voor zonnepanelen, omdat deze oriëntatie de hoogste opbrengst oplevert. Het is echter ook mogelijk om zonnepanelen op het oosten of westen te plaatsen als een zuidelijke oriëntatie niet mogelijk is of wanneer andere factoren ervoor zorgen dat de totale opbrengst van een zonnepanelen installatie beter zal zijn door een andere oriëntatie. 

Andere factoren die een invloed hebben op de beste oriëntatie van je zonnepanelen

Bruikbare oppervlakte

De beschikbare oppervlakte van je dak is ook een belangrijke factor. Als je bijvoorbeeld een klein dak hebt, kan het zijn dat je niet genoeg ruimte hebt om al je zonnepanelen op het zuiden te richten. In dit geval kan het beter zijn om sommige panelen op het oosten of westen te richten.

Type elektriciteitsnet

Het type elektriciteitsnet waarmee je verbonden bent, kan ook een rol spelen bij het bepalen van de ideale oriëntatie voor je zonnepanelen. In sommige gevallen kan het beter zijn om je panelen op het oosten of westen te richten als je bijvoorbeeld een piek in de vraag naar elektriciteit hebt tijdens de avonduren.

Schaduw op een plat dak

Zoals eerder al aangegeven moet je ook rekening houden met eventuele obstakels die schaduw op de panelen kunnen werpen, vooral als je zonnepanelen op een plat dak installeert. Bomen, naburige gebouwen, schoorstenen en andere zonnepanelen kunnen allemaal voor schaduw zorgen. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je panelen zo min mogelijk in de schaduw staan, omdat dit de energieopbrengst van je zonnepanelen kan verminderen.

Klimaat

Het klimaat kan een belangrijke rol spelen bij het bepalen van de beste oriëntatie van zonnepanelen. In zonnige gebieden kan het bijvoorbeeld beter zijn om de panelen richting het oosten of westen te richten om oververhitting te voorkomen, terwijl in minder zonnige gebieden de panelen beter naar het zuiden gericht kunnen worden om optimaal gebruik te maken van de beschikbare zonnestraling.

Elektriciteitsverbruik

Het elektriciteitsverbruik van het huishouden kan ook van invloed zijn op de oriëntatie van zonnepanelen. Als het grootste deel van het elektriciteitsverbruik overdag plaatsvindt, kan het beter zijn om de panelen naar het westen te richten, terwijl als het grootste deel van het elektriciteitsverbruik ’s ochtends of ’s avonds plaatsvindt, het beter is om de panelen naar het oosten te richten.

Budget

Het budget kan ook van invloed zijn op de oriëntatie van zonnepanelen. Als de kosten voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak erg hoog zijn, kan het plaatsen van panelen in de tuin een goedkoper alternatief zijn. In dit geval kan de oriëntatie van de panelen worden aangepast aan de beschikbare ruimte in de tuin.

Esthetiek

De esthetiek kan ook een rol spelen bij het bepalen van de oriëntatie van zonnepanelen. Sommige mensen willen bijvoorbeeld niet dat de panelen vanaf de straat zichtbaar zijn, terwijl anderen het juist niet erg vinden om ze te laten zien.

Regels en voorschriften

Ten slotte moeten ook de regels en voorschriften van de gemeente en het energiebedrijf worden overwogen. Sommige gemeenten hebben regels voor het plaatsen van zonnepanelen op daken of in de tuin, terwijl sommige energiebedrijven voorschriften hebben voor het aansluiten van de panelen op het elektriciteitsnet. Het is belangrijk om deze regels en voorschriften te kennen voordat je begint met het plaatsen van zonnepanelen.

Wij bepalen de beste oriëntatie voor jou

Hoewel het dus eenvoudig lijkt, is de ideale oriëntatie van je zonnepanelen vinden toch niet altijd even gemakkelijk. Wij nemen elke factor mee in overweging wanneer we jouw persoonlijke situatie bekijken. Het spreekt voor zich dat we je dan ook het beste, onafhankelijke voorstel doen voor jouw unieke woning of project. 

chat
close

Bereken de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.