De stand van zaken: wat nu met mijn zonnepanelen?

Dat het besluit van het Grondwettelijk Hof om de overgangsmaatregel voor mensen met zonnepanelen te vernietigen hard binnenkomt is zacht uitgedrukt. Heel wat zonnepanelen eigenaars voelen zich in het zak gezet en bedrogen. Maar daarnaast zitten ze ook nog met heel wat vragen, want wat nu met de zonnepanelen die op je dak liggen? Wij leggen het uit.

De beslissing van het Grondwettelijk Hof

Door de verplichting van de digitale meter en het verlies van het voordeel om terug te draaien stelde het Grondwettelijk Hof een besluit op: wie voor 1 januari 2021 investeerde in zonnepanelen zou nog tot 15 jaar lang kunnen genieten van de voordelen van een terugdraaiende teller. 

Dit besluit werd eerder deze week vernietigd. Wat wil zeggen dat iedereen die voor 1 januari 2021 zonnepanelen op zijn dak liet installeren dus géén 15 jaar meer kan genieten van het voordeel van een terugdraaiende teller. En dat is voor vele mensen een domper op de feestvreugde. 

De beslissing om het besluit te vernietigen kan ik geen enkel geval meer ongedaan worden. Het enige wat de Vlaamse regering kan doen is met een andere compensatie komen voor de getroffen gezinnen. En dat hebben ze ook gedaan.

De compensatie van de Vlaamse regering

Al snel na de bekendmaking van het schrappen van het besluit kwam de Vlaamse regering met een compensatie voor de 101.000 getroffen gezinnen, namelijk een eenmalige financiële tegemoetkoming. De compensatie zou een rendement van 5% garanderen op een gemiddelde investering in zonnepanelen. Dit rendement zou vergelijkbaar zijn met het rendement dat sinds dit jaar geldt onder het nieuwe subsidiesysteem.

De berekening van de compensatie zal installatie per installatie en daarnaast afhankelijk zijn van de subsidies die je reeds ontvangen hebt. Wie al 5% rendement behaalde, krijgt geen tegemoetkoming meer.  Let op, je zal zelf de compensatie moeten aanvragen via de website van het Vlaamse Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).

Naast de afgesproken 5% rendement, bekijkt de Vlaamse regering nog de mogelijkheid om de vergoeding met 30% te verhogen voor wie de komende twee jaar investeert in een batterij of warmtepomp.

Zijn mijn zonnepanelen nu nog voordelig?

Zeker, en je zal ook geen geld verliezen door het besluit! Je investering in zonnepanelen is nog altijd zeer voordelig. Het terugverdienen van je investering kan door het besluit wat langer duren, maar dit is in de meeste gevallen zonder al te grote gevolgen.

Je zonnepanelen zijn dus. nog steeds voordelig, zowel voor het klimaat als financieel. Al helemaal als je je installatie combineert met een thuisbatterij. Hiermee kan je de opgewekte energie opslaan en later gebruiken wanneer je deze nodig hebt. Zo ben je een pak minder afhankelijk van het net, en betaal je dus ook minder!

Geef jouw zonnepanelen een upgrade met een thuisbatterij en bespaar op je energiefacturen!

Kies in 2021 voor zonnepanelen en een slimme batterij!

Wat met de digitale meter?

Veel van de gezinnen met een zonnepanelen installatie hebben nog geen digitale meter, maar zullen die snel wel krijgen. Voor eind 2022 zou iedereen met zonnepanelen een digitale meter moeten krijgen, in de plaats van de terugdraaiende teller. 

De plaatsing van de digitale meter kan je niet weigeren, aangezien iedereen in Vlaanderen er zo eentje zal krijgen. Het principe van de terugdraaiende teller, en het voordeel dat je hieruit haalt, zal dus vervallen vanaf het moment dat de digitale meter wordt geïnstalleerd.

Is investeren in zonnepanelen nog interessant?

Zeker en vast wel. Zonnepanelen zijn een investering voor nu en de toekomst. Het afschaffen van de terugdraaiende teller gaat ervoor zorgen dat de terugverdientijd van je installatie iets langer kan duren, maar heeft geen effect op alle andere voordelen van zonnepanelen. Ontdek alle voordelen van zonnepanelen hier.

Met een kwalitatieve installatie op maat van je verbruik, in combinatie met een thuisbatterij geniet je dagelijks van de voordelen van je investering! 

Heb je interesse in zonnepanelen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Bij Belgian Solar ben je aan het juiste adres!

Zijn zonnepanelen nog voordelig

Ontvang een offerte voor jouw zonnepanelen. 

Wil jij graag zorgeloos genieten van je zonnepanelen installatie? Ontvang dan volledig vrijblijvend een offerte op maat. Tot snel!

 

Meer weten over zonnepanelen? Ontdek onze nieuwste blogberichten!​

 

chat
close

Bereken de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.