De terugverdientijd van je zonnepanelen.

De terugverdientijd van je zonnepanelen, wat is het, waarom is het zo belangrijk, en welke factoren bepalen nu juist de terugverdientijd? Dat, en nog veel meer, leggen we je graag uit in deze blogpost.

Wat is de terugverdientijd van zonnepanelen?

Om het in een definitie uit te drukken, is de terugverdientijd van zonnepanelen de tijd die je nodig hebt om je totale investeringskost terug te verdienen. Die kost kan je terugverdienen omdat je energiefactuur daalt door de zonnepanelen op je dak. Als je dus meer bespaard op je energiefactuur dan dat je geïnvesteerd hebt in je installatie, dan heb je je zonnepanelen terugverdiend. Hoe sneller je je kosten hebt terugverdiend, des te langer kan je genieten van gratis zonne-energie!

Waarom is de terugverdientijd belangrijk?

De terugverdientijd van zonnepanelen kan voor velen een doorslaggevende factor zijn in de keuze om te investeren in zonne-energie of niet. In tegenstelling tot andere factoren, zoals bijvoorbeeld de prijs en het rendement, geeft de terugverdientijd je een globaal beeld van de rendabiliteit van je installatie. Zo zal een installatie met een lage prijs veel moeilijker terug te verdienen zijn, als je een heel laag rendement hebt. Maar ook een installatie met een hoog rendement is minder aantrekkelijk als je hiervoor een enorm hoge prijs voor hebt betaald.

De terugverdientijd is dus een weergave van de verhouding tussen de prijs van je installatie, en het rendement dat je uit je installatie haalt. Hoe hoger je rendement is ten opzichte van je prijs, hoe sneller je je installatie terug kan verdienen! Maar dit is natuurlijk zonder rekening te houden met het elektriciteitstarief dat je moet betalen, en de eventuele premies en subsidies die je kan ontvangen.

Wie slimme keuzes maakt, verdient z’n investering al in minder dan 7 jaar terug.

Terugverdientijd zonnepanelen

De terugverdientijd over de jaren heen

Over de jaren heen is de terugverdientijd van zonnepanelen gestegen, maar niet oninteressant geworden. Dit komt doordat de premies en subsidies de laatste jaren werden afgeschaft door de overheid, omdat zonnepanelen nog steeds interessant waren zonder al deze extra’s. Hierdoor is de terugverdientijd een tijdje gestegen tot 11 of zelfs 12 jaar! Wat veel is, maar met zonnepanelen die een levensduur van 25 jaar hebben nog steeds heel interessant. 

Het omgekeerde gebeurde voor de prijs van zonnepanelen, die is al jaren in dalende lijn. De toenemende concurrentie op de markt, de verbeterde productietechnieken en lagere productiekosten leiden tot lagere prijzen voor de eindconsumenten. Dit heeft op zijn beurt een positief effect gehad op de terugverdientijd van de zonnepanelen, en bracht de gemiddelde terugverdientijd weer op 8 jaar! Het goede nieuws? Dit zal de komende jaren steeds lichtjes blijven dalen! Het investeren waard, als je het ons vraagt.

Welke factoren bepalen de terugverdientijd?

Zoals we al vermelden zijn er een aantal factoren die de terugverdientijd van je zonnepanelen bepalen. Wij sommen ze even op!

De totale kostprijs van je installatie

De kostprijs van je installatie bepaalt logischerwijs ook het bedrag dat je moet gaan terugverdienen. Hoe hoger de prijs van je installatie, hoe hoger het bedrag dat je moet terugverdienen ligt, en hoe meer tijd je dus nodig hebt om dat hogere bedrag terug te verdienen. 

Met de totale kostprijs van je installatie bedoelen we niet enkel je zonnepanelen, maar ook alle andere kosten die daarbij horen, zoals de installatiekosten en de prijs van de omvormer. Die kost reken je best twee keer, want een omvormer zal niet de hele levensduur van je installatie meegaan!

Je gemiddeld elektriciteitsverbruik per jaar

Ook het gemiddelde verbruik per jaar speelt een rol in het berekenen van de terugverdientijd van je installatie. Met het installeren van zonnepanelen kan je jaarlijks heel wat besparen op je energiefactuur. Hoe hoger je jaarlijkse verbruik ligt, hoe meer je dus zal kunnen besparen! En met al de kosten die je bespaart, verdien je je installatie terug. 

De energieproductie van de zonnepanelen

Om je elektriciteitsverbruik te kunnen dekken, moeten je zonnepanelen voldoende vermogen genereren. Alleen zo kan je besparen op je energiefactuur. Indien dit niet het geval is ga je nog steeds moeten betalen voor dat deeltje elektriciteit die je van het net afneemt. Zorg er dus voor dat je installatie de volle 100% van je elektriciteitsverbruik dekt, om geen jaarlijkse kosten meer te moeten betalen en je investering snel terug te kunnen verdienen.

Het elektriciteitstarief

Het elektriciteitstarief is de prijs die je per kWh betaalt aan een energieleverancier, als je geen zonnepanelen hebt. Hoe hoger dit tarief, hoe hoger je factuur dus zou zijn en hoe meer je zou kunnen besparen mét zonnepanelen. De laatste jaren stijgt dit tarief alleen maar, wat investeren in zonnepanelen dus alleen maar voordeliger maakt!

Premies en subsidies

Hoewel het door de afschaffing van de premies en subsidies van de overheid de laatste jaren minder voordelig leek om te investeren in zonnepanelen, is 2021 weer hét jaar om zonnepanelen op je dak te leggen. De overheid gaat namelijk opnieuw een premie geven voor zonnepanelen! Daarnaast zijn er op gemeentelijk niveau ook nog enkele premies te verkrijgen. Deze spelen ook een belangrijke rol in de berekening van de terugverdientijd. Ze verlichten namelijk de totale kostprijs van je installatie, en dat zorgt er dus voor dat het bedrag dat je moet terugverdienen kleiner wordt!

Bijkomende kosten, zoals prosumententarief of netvergoeding

Alle andere bijkomende kosten die je hebt als gevolg van je zonnepanelen installatie moet je meetellen in de berekening van je terugverdientijd. Hiermee bedoelen we kosten zoals het prosumententarief of een netvergoeding. Die je betaalt als je gebruik maakt van het distributienet voor je opgewekte energie. Hoeveel deze kosten zijn, hangt af van situatie tot situatie en van netbeheerder tot netbeheerder.

Naast deze zijn er nog andere belangrijke factoren die ook een rol spelen, zoals het aantal zonuren je panelen krijgen, de levensduur van je zonnepanelen, de ligging ervan en dus het rendement dat ze opleveren, enzovoort. 

zonnepanelen terugverdientijd
terugverdientijd Belgian Solar
zonnepanelen terugverdientijd Belgian Solar

Wanneer heb ik mijn zonnepanelen dan terugverdiend?

In een normale situatie zal je jaarlijks meer besparen dan dat je moet betalen, en zal op een bepaald moment de berekening dus in je voordeel zijn. Op dat moment heb je je zonnepanelen terugverdiend!

Bereken de terugverdientijd van je zonnepanelen!

Nu we weten welke factoren een rol spelen, kunnen we de terugverdientijd van de zonnepanelen gaan berekenen. Hiervoor hebben we een handige tool ontwikkeld, waarmee je in een paar stappen een schatting van de terugverdientijd in jouw situatie kan berekenen.

Ontvang een offerte voor jouw zonnepanelen. 

Wil jij graag zorgeloos genieten van je zonnepanelen installatie? Ontvang dan volledig vrijblijvend een offerte op maat. Tot snel!

Meer weten omtrent zonnepanelen? Ontdek onze nieuwste blogberichten!​

chat
close

Bereken de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.