Dossier: alles wat je moet weten over de thuisbatterij

Energie opwekken en verbruiken. Vroeger leek het eenvoudig, maar intussen weten we dat dit zeker niet meer aan de orde is. Tegenwoordig doe je er goed aan, voor jezelf en de planeet, om zoveel mogelijk gebruik te maken van groene stroom. Je eigen zonnepanelen zijn al niet meer weg te denken. En ook de thuisbatterij is aan een opmars bezig. Maar hoe zit dat nu allemaal met die thuisbatterij? Hoe werkt het? Wat zijn de voor- en nadelen en is het de investering wel waard? Wij hebben alle informatie samengevat in een dossier met alle actuele informatie.

Dossier: alles dat je moet weten over de thuisbatterij

Wat is een thuisbatterij?

Een thuisbatterij is een apparaat dat elektriciteit kan opslaan die wordt geproduceerd door zonnepanelen of het elektriciteitsnet. Hierdoor kan een huishouden z’n eigen opgewekte energie opslaan en gebruiken wanneer dat nodig is. Daardoor ben je minder afhankelijk van het elektriciteitsnet en bespaar je jaarlijks heel wat op je energierekening. 

Je installeert de thuisbatterij tussen de omvormer en de elektriciteitsmeter. Enkel wanneer je meer stroom opwekt dan je verbruikt, wordt het overschot naar de batterij verplaatst. De thuisbatterij slaat de elektriciteit op in een chemische vorm, meestal in een lithium-ion batterij. Wanneer je zonnepanelen geen energie meer opwekken, geniet je zo nog steeds van ‘gratis’ groene stroom, zonder dat je daar zelf nog iets voor moet doen. En dat is erg handig, want in de meeste huishoudens is er tijdens het grootste deel van de dag niemand thuis, waardoor er eigenlijk heel weinig energie verbruikt wordt en je dus met een overschot blijft zitten.

Energie verbruik je best wanneer die wordt opgewekt. Het is dan ook geen wonder dat er oplossingen zijn ontworpen om maximaal te genieten van je zelf opgewekte stroom. Wist je dat je jaarlijks zelfverbruik van gemiddeld 28% tot ongeveer 68% kan doen stijgen? Dat is de moeite!

En wist je ook dat je zelfs een thuisbatterij kan plaatsen wanneer je geen zonnepanelen hebt? Je kan dan stroom aan nachttarief opslaan in de batterij om het overdag te gebruiken. Zo betaal je toch iets minder. Vooral nu het capaciteitstarief van kracht is, kan dat interessant zijn. 

zonnepanelen installatie

De voordelen en nadelen van een thuisbatterij

De voordelen

Het spreekt voor zich dat een thuisbatterij heel veel voordelen met zich meebrengt. Vooral als je deze combineert met zonnepanelen. 

 • Je maakt nog meer gebruik van groene energie die je zelf hebt opgewekt via je zonnepanelen en bent dus minder afhankelijk van de niet-groene energie van het net.
 • Daardoor zal je elektriciteitsfactuur ook dalen: door opgeslagen energie te gebruiken wanneer de nettarieven hoog zijn kun je sterk besparen. 
 • Je wordt onafhankelijk(er) van het elektriciteitsnet omdat je je eigen opgewekte energie kunt opslaan. Bij een dreigend energietekort ben je zo steeds voorzien van elektriciteit, tot waar de capaciteit van je batterij dit toelaat. 
 • Je bent dan ook deels zelfvoorzienend en hebt in sommige gevallen zelfs helemaal geen elektriciteit van het net meer nodig. 
 • Een thuisbatterij werkt ook als noodstroomvoorziening wanneer er een algemene stroompanne is. Zo valt je huishouden niet volledig stil. 
 • Door de opgeslagen energie van een thuisbatterij te gebruiken in de plaats van elektriciteit van het net (die misschien op een niet-groene manier wordt opgewekt) kun je je CO2-uitstoot verminderen. Zo draag je bij aan een duurzamere toekomst. 
 • Er is een redelijk gunstige terugverdientijd, ook al is de initiële kost van de aankoop van je batterij vaak hoog. Zeker nu de energieprijzen zo hoog zijn, heb je een batterij redelijk snel terugverdiend. 
 • Een thuisbatterij vergt weinig onderhoud. In principe moet je niets met je batterij doen. Enkel het stof van tijd tot stond verwijderen is voldoende. Het is echter wel aangeraden om ook af en toe het rendement te controleren, zodat je zeker weet dat er nergens een probleem is.

De nadelen

En waar er voordelen zijn, bestaan er meestal ook nadelen. Dat is in het geval van de thuisbatterij niet anders. Met deze aandachtspunten moet je rekening houden wanneer je overweegt om een thuisbatterij aan te kopen. 

 • De aankoopprijs is momenteel nog aan de dure kant. Je zal dus wel echt een investering moeten doen: op dit moment varieert de prijs van € 2.000 tot € 10.000. Je kan tot april 2023 wel nog een premie ontvangen.
 • Je bent waarschijnlijk niet 100% onafhankelijk van het net. Dat is op dit moment niet mogelijk, al kan je wel in de buurt komen. 
 • Sommige batterijen worden gemaakt van schaarse grondstoffen. Hoewel het principe van een batterij dan wel duurzaam is, is de productie ervan dat niet altijd. 
 • Bovendien is niet elke batterij even goed te recycleren, net omdat die bepaalde stoffen bevatten die je niet zomaar kan recycleren. Dat belast het milieu dan weer op een andere manier. Die afweging moet je dus zeker maken. Maar wist je dat de producent van de batterij ook verantwoordelijk blijft na het gebruik? Dat betekent dat ze je batterij moeten terugnemen, verwerken en naar behoren recycleren of hergebruiken.
 • Je moet altijd rekening houden met een bepaalde mate van energieverlies. Wanneer je batterij de energie opslaat, gaat er altijd een paar procent verloren, al is dat vaak verwaarloosbaar. 
 • De opgeslagen elektriciteit blijft enkele uren tot dagen beschikbaar, maar het is niet mogelijk om de opgewekte energie van de zomer op te sparen tot in de winter.

Hoeveel kost een slimme batterij?

De prijzen van slimme thuisbatterijen zijn nogal variabel. Er is intussen dan ook al een groot aanbod merken op de markt die verschillende types aanbieden. Afhankelijk van het merk, de capaciteit en de kwaliteit van de cellen betaal je gemiddeld tussen de € 2000 en € 10.000.

Enkele jaren geleden, toen de thuisbatterij pas in opmars begon te komen, waren de prijzen nog hoger. Intussen is het dus iets interessanter geworden om de aankoop te doen. Zeker met de continu wijzigende wetgeving in je achterhoofd. 

Maar let op! Een goedkope batterij is zeker niet altijd een voordelige batterij. Eigenlijk moet je de berekening laten maken van de ‘Levelised Cost of Storage’ (LCOS) of de gemiddelde prijs per opgeslagen kWh over de hele levensduur. Dat is de werkelijke prijs van de batterij, en zo weet je of die investering voor jou slim is of niet. Een paar andere zaken waar je zeker rekening mee moet houden:

 • Het rendement van de batterij
 • De levensduur in cycli
 • De levensduur in jaar
 • Capaciteit tegen het einde van de levensduur

We geven een voorbeeld! Gezinnen met een gemiddeld elektriciteitsverbruik van ongeveer 3.500 kWh per jaar komen al heel ver met een batterij van 4 kWh. Gemiddeld kost die ongeveer € 4.400, inclusief plaatsing en 6% btw. 

BYD batterijen
BYD batterijen

Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

De kostprijs is één kant van het verhaal. Bij zulke aankopen wil je natuurlijk weten wat de terugverdientijd is van je investering. Zo moet je het namelijk bekijken, als een investering in je onafhankelijkheid en maandelijkse besparingen. Door de juiste factoren in acht te nemen, kun je ervoor zorgen dat je investering echt rendabel is. 

Jammer genoeg is de rendabiliteit van een thuisbatterij is niet snel in één cijfer voor te stellen. We kunnen je echter wel een goed gemiddelde geven: in het algemeen varieert het van vijf tot vijftien jaar. Het komt neer op een rekensom op basis van vijf belangrijke factoren:

 • Het jaarlijkse verbruik 
 • De capaciteit van de batterij 
 • De premie die je ontvangt 
 • De kostprijs van de thuisbatterij 
 • Je huidige energiecontract

Ook de hoeveelheid opgewekte energie door je zonnepanelen is belangrijk. Hoe meer je opwekt, hoe meer je in principe kan besparen op je maandelijkse energiekosten en hoe korter de terugverdientijd. Bovendien kun je dan ook veel energie opslaan (als je batterij hierop voorzien is). Een paar zaken om dus zeker mee in je achterhoofd te nemen wanneer je de investering maakt! Wil jij de terugverdientijd van je batterij berekenen? Dat kan, met onze online tool.

Krijg je een premie voor je thuisbatterij?

Net zoals bij zonnepanelen zijn de tijden van premies stilaan voorbij. In het verleden werden er meer premies gegeven, maar vanaf 2023 ligt dat anders. Nog tot april 2023 ontvang je er nog een. Wanneer je je batterij hebt laten keuren uiterlijk op 31 maart kun je de premie aanvragen. Die is maximum € 820 met een bedrag van € 150/kWp van 0 tot 4 kWh en € 125/kWp van 4 tot 6 kWh. 

De merken van thuisbatterijen

Ook al heb je de keuze gemaakt om een thuisbatterij aan te schaffen, dan nog is het even zoeken naar de perfecte match met jouw persoonlijke situatie. Er zijn namelijk heel wat merken en types op de markt en het is niet altijd eenvoudig om je weg daar in te banen. Wij hebben een overzicht gemaakt met een aantal van de belangrijkste merken. 

Een greep uit onze merken thuisbatterijen

Zonnepanelen en een thuisbatterij: de perfecte match!

Het spreekt voor zich dat een investering in een thuisbatterij het snelst rendeert wanneer je ook zonnepanelen hebt. Ze werken perfect samen om jouw huishouden te voorzien van groene stroom én daar zoveel mogelijk gebruik van te maken. Vooral de lithium-ion batterijen zijn aangeraden. Ze hebben meestal een grote opslagcapaciteit, vooral als je dit vergelijkt met hun gewicht. Merken zoals Huawei en Tesla maken hier bijvoorbeeld gebruik van. 

Zoals we eerder al zeiden kun je door de combinatie met zonnepanelen echt flink besparen op je energiefactuur omdat je de opgewekte energie die je niet verbruikt nog even kan bijhouden voor een later moment. Zo kun je ‘s avonds of ‘s nachts bijvoorbeeld je afwasmachine of wasmachine laten draaien. Kosteloos! Bovendien gebruik je zo (bijna) 100% groene, zelf opgewekte energie, ben je onafhankelijker van het net en heb je je investering sneller terugverdiend. Dat is dus winnen op elk vlak!

En wat als ik geen zonnepanelen heb? Dan zijn loodzuur batterijen in sommige gevallen interessant. Deze worden al langer gebruikt, maar dan op een andere manier. Vooral als je er heel bewust voor kiest om afgezonderd te leven. Niet meer aangesloten op het elektriciteitsnet en dus in principe zelfredzaam op het vlak van energie. Deze batterijen zijn goedkoper, maar hebben één groot nadeel: ze mogen niet voor meer dan de helft terug ontladen. Je moet dus meteen een hele grote batterij aankopen, en dat is dan weer een zware kost. 

zonnepanelen installatie

Is een thuisbatterij een slimme investering?

Een heleboel informatie, maar uiteindelijk komt het allemaal neer op één belangrijke vraag: is het nu een slimme investering, zo’n thuisbatterij? We kunnen volmondig ‘ja’ zeggen, toch als je het combineert met zonnepanelen. Vooral de stijging van de energieprijzen van de afgelopen jaren speelt hier in mee. Je haalt het maximale uit je digitale teller en ook je zonnepanelen verdien je eigenlijk sneller terug als je ze koppelt aan een batterij. Bovendien moet je ook de voordelen op het vlak van duurzaamheid mee in acht nemen. Uiteindelijk is dat natuurlijk de reden om groene stroom op te wekken en te verbruiken. 

Natuurlijk is het wel aangeraden om je goed te informeren. Onze onafhankelijke experts adviseren je graag over alles wat met thuisbatterijen te maken heeft. We kijken naar de merken, de capaciteit die je nodig hebt, de opbrengst van je zonnepanelen en je gemiddeld verbruik, …

Geef jouw zonnepanelen een upgrade met een thuisbatterij en bespaar op je energiefacturen!

Wij weten van aanpakken en helpen je graag bij de zoektocht naar de perfecte batterij voor jouw huishouden.

chat
close

Bereken de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.