Het verschil tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen en waarom dat zo belangrijk is

Zonne-energie wordt steeds populairder als een schone en hernieuwbare energiebron. Het gebruik van zonnepanelen is de afgelopen jaren enorm gestegen, maar er bestaat nog steeds veel verwarring over de verschillende soorten zonnepanelen die beschikbaar zijn en welke nu eigenlijk het beste zouden zijn. Hier ontdek je de belangrijkste verschillen tussen monokristallijne en polykristallijne zonnepanelen op het gebied van efficiëntie, prijs, levensduur en uitstraling, én kom je te weten voor welk type panelen jij best kiest.

Wat zijn monokristallijne zonnepanelen?

Monokristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van één enkel kristal van silicium, dat wordt gesneden uit een blok zuiver silicium. Dit zorgt voor een uniforme paneelstructuur, wat resulteert in een gelijkmatige, efficiënte opwekking van zonne-energie. Dit maakt monokristallijne panelen over het algemeen de meest efficiënte soort zonnepanelen die beschikbaar zijn.

Een belangrijk gevolg van deze eigenschappen is de full black look van de zonnepanelen. De zwarte panelen krijgen dan ook vaak de voorkeur wanneer de esthetische look een belangrijke factor is. De productiekosten van monokristallijne panelen zijn echter relatief hoog, wat resulteert in hogere prijzen voor de eindgebruiker. Je kan doorgaans wel rekenen op een lange levensduur van minstens 25 jaar!

De voordelenDe nadelen
Uitzonderlijk efficiënt in het produceren van energieHogere aankoopprijs
Panelen vereisen minder ruimteMinder duurzame productiemethoden
Zwarte panelen zien er goed uit
Betere hittebestendigheid

Heel wat merken hebben deze performante, zwarte zonnepanelen in hun aanbod. Je vindt ze bijvoorbeeld terug bij SunPowerLG Solar, Panasonic, REC Solar en Seraphim Solar

Wat zijn polykristallijne zonnepanelen?

Polykristallijne zonnepanelen zijn gemaakt van meerdere kleine kristallen van silicium die worden gegoten in een enkele plaat. Hierdoor hebben ze een minder uniforme structuur dan monokristallijne panelen, dat resulteert in een lagere efficiëntie en een blauwe uitstraling. Polykristallijne panelen zijn echter goedkoper om te produceren dan monokristallijne panelen en hebben over het algemeen een lagere aanschafprijs voor de eindgebruiker. Hun geschatte levensduur is meer dan 25 jaar en dus vergelijkbaar met die van monokristallijne panelen.

De voordelenDe nadelen
Lager in aankoopprijsPanelen vereisen meer ruimte
Lange levensduur aan een lagere prijsMinder efficiënt in het produceren van energie
Minder duurzame productie
De blauwe kleur is minder mooi
Minder hittebestendig

Ook polykristallijne zonnepanelen zijn erg populair bij heel wat aanbevolen merken. Zo vind je ze terug bij Canadian Solar, Jinko Solar, JA Solar en Suntech.

Waarom het verschil zo belangrijk is

Ook wanneer je je eigenlijk niet helemaal wilt verdiepen in de technologie achter zonnepanelen, loont het toch de moeite om het verschil te begrijpen en het belang ervan voldoende aandacht te geven. Het is namelijk belangrijk om te begrijpen welke soort panelen het beste past bij jouw behoeften en budget, omdat de terugverdientijd ervan afhankelijk is.

Hoewel monokristallijne zonnepanelen veel voordelen bieden, moet je natuurlijk rekening houden met je behoeften én je budget. De meerprijs van deze panelen is in jouw geval namelijk misschien niet altijd beter.

Wanneer je best voor monokristallijne zonnepanelen kiest

Kleinere toepassingen

Gebieden met minder zonlicht

Efficiëntie is cruciaal

Uiterlijk is belangrijk

Monokristallijne zonnepanelen zijn het meest geschikt voor plaatsen waar maar beperkte ruimte beschikbaar is om zonnepanelen te installeren. Dit komt doordat ze op kleinere schaal meer elektriciteit produceren dan poly-panelen. Monokristallijne zonnepanelen kunnen de maximale hoeveelheid energie uit de zon halen, zelfs in gebieden met minder zonlicht. Is efficiëntie voor jou het allerbelangrijkste en is je budget voldoende groot? Dan is het aangeraden om voor dit type zonnepanelen te kiezen. 

Bovendien zien ze er over het algemeen gewoon veel mooier, strakker en moderner uit. Als je dit echt belangrijk vindt, raden we aan om voldoende budget vrij te maken voor dit type zonnepanelen. Je zonnepanelen gaan erg lang mee, dus je zal er lang naar moeten kijken!

Wanneer je best voor polykristallijne zonnepanelen kiest

Grotere oppervlakken

Gebieden met maximaal zonlicht

Beperkter budget

Esthetiek heeft geen prioriteit

Polykristallijne zonnepanelen zijn dan weer een betere keuze wanneer de terugverdientijd voor jou het belangrijkste is. De mono-panelen vragen een grotere investering en gaan meestal ongeveer even lang mee. In de meeste gevallen heb je je polykristallijne zonnepanelen dus sneller terugverdiend. Ook wanneer je de looks niet zo belangrijk vindt, zijn dit type panelen vaak voldoende. 

Een zonnepaneleninstallatie op maat?

Heb jij je keuze al gemaakt? Of kun je nog wat advies gebruiken? Onze experten gaan samen met jou op zoek naar de perfecte combinatie voor jouw persoonlijke situatie. We houden rekening met je wensen, je budget, je woning en huidige verbruik. Vraag vandaag nog een vrijblijvende offerte aan. Een specialist komt bij je langs met advies op maat!

chat
close

Bereken de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.