Hoeveel zonnepanelen moet je plaatsen voor een optimale opstelling? Wij leggen het uit.

Zonnepanelen plaatsen, het is wat. Er is vanalles waar je rekening mee moet houden, maar misschien wel dé belangrijkste, en meest gestelde vraag als je overweegt om zonnepanelen te installeren is: hoeveel zonnepanelen moet ik plaatsen?

Wel, da’s een goede vraag want de hoeveelheid panelen bepaalt natuurlijk de kostprijs van de installatie, maar ook het rendement dat het zal opleveren. 

Zonnepanelen installatie

Hoe bepaal je nu hoeveel panelen je moet plaatsen?

Je moet bij het plaatsen van een zonnepanelen installatie rekening houden met een aantal factoren. Ten eerste, de beschikbare plaats op je dak. Hoe groter je dak, hoe meer zonnepanelen je kan plaatsen, da’s logisch! Maar je kan niet zomaar overal op je dak panelen gaan leggen. De zonnepanelen moeten veilig geplaatst kunnen worden, er moet voldoende (zon)licht op je dak komen, en er mogen geen schaduw elementen in de buurt staan om rendementsverlies te voorkomen.

Daarnaast is het belangrijk om te kijken naar je energiebehoeften van de laatste 12 maanden. Hoe meer energie je nodig hebt, hoe meer panelen je moet plaatsen. Het gemiddeld verbruik van een gezin met 1 kind ligt rond de 3.500 kWh, maar je eigen verbruik is afhankelijk van je comfort, hoe goed je woning geïsoleerd is, enzovoort. Je vind deze gegevens op je energiefactuur. 

Een volgende stap is het minimum vermogen van de zonnepanelen berekenen op basis van je energiebehoeften. Dit doe je niet aan de hand van het piekvermogen van de gekozen panelen, want dit geeft aan hoeveel de panelen genereren in de perfecte weersomstandigheden. Aangezien het niet altijd perfecte weersomstandigheden zijn en zonnepanelen elk jaar ongeveer 0,5% van hun capaciteit verliezen, bereken je dit met een zogenoemde opbrengstfactor van 0.85 of 85%

Dus als je bijvoorbeeld panelen kiest met een piekvermogen van 260 kWh zullen deze ongeveer 221 kWh per jaar genereren. Zonnepanelen zullen nooit 365 dagen per jaar het piekvermogen kunnen genereren door de constant veranderende weersomstandigheden, zoals het verschil in lichtintensiteit per dag.

260 kWh x 0.85 = 221 kWh per jaar

Weersomstandigheden zijn dus een belangrijke factor, maar vooral het aantal zonuren. Hoe meer zon, hoe meer energie je panelen genereren. Maar dat wil niet zeggen dat zonnepanelen geen nut hebben als je in een gebied woont waar de zon minder uren schijnt. Zonnepanelen leveren ook op als de zon niet schijnt, zelfs in de winter. Je kan in dit geval meer panelen plaatsen, om een groter rendement te verkrijgen. Je kan eenvoudig nagaan hoeveel zonneschijn er op jouw dak valt op de zonnekaart

Als laatste moet je kijken naar het rendement van de panelen. Hoe hoger het rendement, hoe minder panelen je moet plaatsen om een gelijkwaardig vermogen te genereren. Je kan vergelijken hoeveel panelen je nodig hebt door je jaarlijks energieverbruik te delen door het vermogen van de panelen. Maar let op, niet alle panelen hebben dezelfde afmetingen. Het kan dus dat een installatie van 14 panelen van het ene merk meer oppervlakte inneemt, dan een installatie van 12 panelen van een ander merk.

Bijvoorbeeld: je hebt een jaarlijks energieverbruik van 3.500kWh, dat deel je door het vermogen van de panelen, dat bedraagt 260 Wp. De uitkomst bedraagt 13,4, wat afgerond dus 14 zonnepanelen zijn.

3500 kWh / 260 Wp = 13,4 = 14 zonnepanelen

Aan de hand van deze factoren kan je een geschikt type paneel kiezen voor je installatie. Er zijn heel wat verschillende panelen op de markt die elks verschillen van kwaliteit, capaciteit en vermogen. Dit maakt het mogelijk om altijd een installatie op maat te plaatsen aangepast naar ieders noden, maar ook moeilijker om te beslissen welke panelen je moet plaatsen.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen omtrent zonnepanelen? Ontdek dan ons overzicht met de 25 meest gestelde vragen omtrent zonnepanelen.

Overweeg je zonnepanelen aan te kopen?

 

Er zijn genoeg redenen om wél zonnepanelen aan te schaffen, nu en in de toekomst.
Neem vrijblijvend contact met ons op en ga voor een betere wereld!

Meer weten over zonnepanelen?
Ontdek onze nieuwste blogberichten!​

chat
close

Bereken de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.