Overzicht: Alles wat je moet weten over zonnepanelen omvormers.

Bij een zonnepanelen installatie hoort een omvormer, maar welke omvormer kies ik nu juist en waar moet ik op letten bij de aankoop van een omvormer? Het antwoord op deze en andere vragen over omvormers, lees je in deze blogpost!

Welke zonnepanelen omvormer heb ik nodig?

Voor elke zonnepanelen installatie heb je minstens één omvormer nodig. De functie van de omvormer is heel simpel. Het zet de energie die je zonnepanelen produceren om naar energie die compatibel is met huishoudtoestellen, ofwel wisselstroom. De omvormer lijkt op een soort kast die meestal tegen de muur en dichtbij de zonnepanelen wordt geïnstalleerd. De installatie van je omvormer gebeurt gelijktijdig met de installatie van je zonnepanelen.

De levensduur van een omvormer is opvallend lager dan die van zonnepanelen. Zonnepanelen werken zeker verder voor 25 jaar met relatief weinig rendementsverlies. Dit is niet het geval bij een omvormer. Die hebben meestal een levensduur van 10 tot 15 jaar. Daarna zijn ze aan vervanging toe, omdat een omvormer over veel elektronica beschikt, en deze intensief wordt gebruikt. Micro-omvormers hebben een levensduur van 25 jaar.

3 soorten omvormers

De dag van vandaag vind je 3 soorten omvormers op de markt; 

  • string omvormers
  • micro omvormers
  • power optimizers

Elke omvormer heeft zo zijn voor- en nadelen en welke omvormer je kiest hangt van je situatie en installatie af. De nieuwste in het rijtje zijn de micro-omvormers. Razend populair, maar waar hebben ze deze populariteit te danken? Wij leggen het uit.

type omvormers

Wat kost een omvormer?

De prijs van een omvormer hangt af van het vermogen, wat dus wil zeggen dat je zonnepanelen installatie de prijs van je omvormer bepaalt. Een omvormer voor een installatie van 3,5 kWp kost tussen de €1000 en €1400, maar de prijzen variëren van €500 tot wel €5000!

Hoe kies ik een omvormer?

Welke omvormer je kiest is afhankelijk van je installatie en de situatie, waarin je rekening houdt met een aantal factoren, zoals het vermogen van je installatie, het al dan niet aanwezig zijn van een transformator in de omvormer, de hoeveelheid schaduw waarvan je last ondervindt, het geluid van de omvormer, de manier van monitoren, de garantie en het merk. Deze factoren helpen bepalen welke omvormer bij je installatie past.

Het vermogen van je zonnepanelen en je omvormer.

Het is belangrijk dat de combinatie van je zonnepanelen met je omvormer optimaal is. De omvormer moet afgestemd zijn op de totale capaciteit van de zonnepanelen, maar omdat we in België nooit het hele jaar door de ideale weersomstandigheden hebben zullen je zonnepanelen niet altijd hun piekvermogen halen, en mag het vermogen van de omvormer wat lager liggen. 

De ideale omvormer heeft een vermogen van maximum 20% kleiner en 10% hoger dan de capaciteit van je zonnepanelen installatie, maar hier kan je de installateur best over laten beslissen. Zij weten precies welke omvormer je nodig hebt op basis van de hellingshoek en oriëntatie van je installatie en je woonplaats.

Wel of geen transformator in mijn omvormer?

De keuze tussen een omvormer mét of zonder transformator hangt af van het type zonnepanelen, want sommige zonnepanelen mogen alleen op een omvormer mét transformator aangesloten om versnelde degeneratie tegen te gaan. Maar er zijn dus ook transformatorloze omvormers op de markt. Deze hebben een hoger rendement, en dus minder verlies. Tegenwoordig zijn de meeste omvormers op de markt transformatorloos.

Heb je last van schaduw?

Als je absoluut geen last hebt van schaduw op je zonnepanelen installatie, kan je dit punt overslaan. Als dat wél het geval is, is dit punt zéér relevant. Het vermogen van de zonnepanelen wordt namelijk bepaald door de zwakste schakel in de hele serie, het zonnepaneel mét schaduw dus. Dit probleem kan je op 2 manieren oplossen:

  1. Je kan de zonnepanelen die tegelijkertijd in de schaduw komen verbinden met een aparte lus. Hiervoor heb je een omvormer met meerdere trackers nodig, omdat deze het vermogen van een lus optimaliseren. Per lus moet je minimum 5 zonnepanelen aansluiten, anders krijgt de omvormer te weinig vermogen om te kunnen werken.

  2. Je kan kiezen voor power optimizers of micro-omvormers. Deze worden achter elk zonnepaneel geplaatst en optimaliseren het vermogen van elk zonnepaneel individueel.

De garantie op je omvormer.

Bij de meeste omvormers komt een garantie van 5 jaar, waar je nog eens 5 jaar garantie kan bijkopen. Je bent dan 10 jaar verzekerd, maar de levensduur van een omvormer ligt tussen de 10 en 15 jaar. Houdt er bij het plaatsen van je zonnepanelen dus rekening mee dat je minstens één keer je omvormer zal moeten vervangen. 

De garantie van micro-omvormers kan oplopen tot wel 25 jaar. Bij Belgian Solar krijg je 25 jaar all-in garantie op Enphase micro-omvormers.

Het merk van je omvormer.

Je kan vast en zeker wel enkele merken van zonnepanelen opnoemen, maar geen enkel omvormer merk. Dat komt omdat de omvormer vaak door de installateur wordt gekozen, omdat zij het beste weten welke omvormer bij je installatie past. Wil je zelf al eens kijken welke omvormer je moet kiezen, kan je op deze website meer dan 300 omvormers vergelijken.

Voor kwaliteitsvolle omvormers kijk je best naar Europese merken, zoals het Duitse SMA, het Amerikaanse merk Enphase, het israëlische merk SolarEdge of het Chinese Goodwe.

Wat is een micro-omvormer?

Een micro-omvormer is, zoals het woord het zegt, een kleine omvormer die bij een installatie op elk zonnepaneel geplaatst wordt. Deze omvormers werken volledig hetzelfde als de andere, klassieke omvormers, maar het verschil zit hem, niet alleen in de omvang, maar vooral in het vermogen. Het vermogen van een micro-omvormer is veel kleiner, omdat ze slechts het vermogen van één zonnepaneel hoeven te dekken. 

Micro-omvormers worden vooral geplaatst bij installaties die niet optimaal kunnen renderen, door bijvoorbeeld schaduw. Door elk zonnepaneel met een aparte omvormer uit te rusten, heeft een ‘zwak’ paneel geen effect op het rendement van je installatie.

De installatie gebeurt aan de achterkant van de zonnepanelen. Verder werken de kleine omvormers hetzelfde als andere, en zetten ze gelijkstroom om in wisselstroom.

Bij installaties waar een deel van de zonnepanelen in de schaduw ligt, kan met een micro-omvormer installatie tot wel 30% meer opbrengst gegenereerd worden.

Voor- en nadelen van een micro-omvormer

Micro-omvormers hebben, zoals alle andere omvormers, hun voor- en nadelen. 

Voordelen van een micro-omvormer

Ze leveren een hoger rendement en een betere opbrengst

Bij een zonnepanelen installatie met micro-omvormers heeft elk zonnepaneel zijn eigen omvormer, en werken ze dus afzonderlijk van elkaar. Als er één zonnepaneel minder opbrengt, door bijvoorbeeld schaduw, zal dit geen effect hebben voor de hele installatie. Als er één omvormer stuk gaat, blijft de rest afzonderlijk verder presteren.

Het kost minder om ze te vervangen

Het vervangen van één micro-omvormer bij een defect, is veel goedkoper dan het vervangen of herstellen van een ‘gewone’ omvormer, omdat deze voor heel je installatie werkt en de micro-omvormers slechts voor één zonnepaneel.

Ze gaan langer mee

Omdat een micro-omvormer aangesloten wordt op slechts één zonnepanelen, is de belasting een stuk minder en kunnen ze dus ook minder snel warm worden, of oververhit raken. Dit heeft een positieve invloed op de levensduur van de omvormers.

Ze komen met een betere garantie

Door de langere levensduur van de micro-omvormers komen ze ook met een betere garantie. In de meeste gevallen bedraagt de garantie voor micro-omvormers wel 25 jaar!

Ze maken het eenvoudig om te schalen

Doordat een micro-omvormer aan slechts één zonnepaneel gekoppeld wordt, en niet aan heel de installatie is het eenvoudig om je zonnepanelen installatie uit te breiden, of te verkleinen. 

Ze zijn veel veiliger

Het feit dat ze minder belast worden, waardoor de omvormers minder warm worden is er een verlaagde kans op brandgevaar.

Nadelen van micro-omvormers

Ze zijn duurder om aan te schaffen

De totale kostprijs van micro-omvormers zal hoger liggen dan bij een klassieke omvormer. Maar de vele voordelen, en de hogere winst op lange termijn maken dit weer goed.

Je moet het dak op om ze te herstellen

Omdat micro-omvormers onder de zonnepanelen worden geïnstalleerd moeten de installateurs het dak op om ze te herstellen of te vervangen.

Enphase micro-omvormer: de échte parallelschakeling

Dat je mooie zonnepanelen op je dak wil begrijpen we, maar het is de omvormer die al het échte werk doet. Enphase micro-omvormers zijn gemaakt met de meest geavanceerde technologieën op de markt, waardoor ze uiterst betrouwbaar zijn en ongelofelijk intelligent.

Belgian Solar is de grootste Enphase installateur van België met meer dan 1000 geplaatste installaties met een micro-omvormer van Enphase. Daarnaast zijn we ook Premium Enphase Installer, waardoor we 25 jaar all-in garantie kunnen bieden aan onze klanten, wat ongekend is in België!

Enphase Micro Omvormer

Maar hoe werkt een micro-omvormer systeem nu precies?

De micro-omvormers zetten de gelijkstroom, opgewekt door de zonnepanelen, om in wisselstroom die je kan gebruiken voor je huishoudtoestellen. De Envoy, het brein van het systeem, verzamelt alle informatie die de Enlighten software nodig heeft én zorgt ervoor dat installateurs op afstand problemen kunnen oplossen en updates kunnen uitvoeren. De Enlighten software, MyEnlighten, geeft je een overzicht van het energieverbruik van uw huis.

Waarom Enphase?

Enphase omvormers zijn de slimmere keuze in zonne-energie. Ze hebben bewezen dat ze meer energie produceren dan andere technologieën op de markt. Door de geïntegreerde Burst technologie gaan de omvormers meer energie produceren ‘s morgens, ‘s avonds en op periode wanneer er minder licht is. De micro-omvormers zijn extreem betrouwbaar en worden constant gecontroleerd met de strengste producttesten in de industrie. Daarnaast is het installeren kinderspel!

We horen je denken “Ik heb helemaal geen schaduw op mijn dak.”, maar elk systeem heeft op een bepaald moment van de dag wel schaduw. Een Enphase micro-omvormer zorgt ervoor dat je rendement hier niet door verandert, omdat elk paneel is uitgerust met zijn eigen omvormer, en een beetje schaduw op één paneel dus geen effect heeft op heel de installatie. Daarnaast kunnen je panelen ook bedekt worden met vuil, bladeren, krassen en sneeuw.

Het Enphase systeem is zeer flexibel, en kan zonder problemen aangepast worden aan je budget en energieverbruik. Het is ook geen enkel probleem om het systeem uit te breiden als je verbruik verhoogd. 

Overweeg je zonnepanelen aan te kopen?

 

Er zijn genoeg redenen om wél zonnepanelen aan te schaffen, nu en in de toekomst.
Neem vrijblijvend contact met ons op en ga voor een betere wereld!

Meer weten over zonnepanelen?
Ontdek onze nieuwste blogberichten!​

chat
close

Bereken de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.