Overzicht: de 10 belangrijkste vragen die je moét stellen bij het kiezen van zonnepanelen.

De knoop is doorgehakt; je gaat voor een zonnepaneleninstallatie om je elektriciteitsfactuur te verlagen en bij te dragen aan het milieu, want zonne-energie is tenslotte de toekomst. Fantastisch! Maar hoe kies je nu de goede zonnepanelen? Welke installateur kies ik? Wat moet ik weten over zonnepanelen? En waar houdt ik rekening mee?

zonnepanelen Belgian Solar

Het is belangrijk om op voorhand te weten wat je precies wel en niet wil. Houdt je wensen in je achterhoofd bij het zoeken naar wat voor jou belangrijk is en bij het aankopen van een installatie. Wij zetten voor jou de 10 belangrijkste vragen over zonnepanelen even op een rijtje:

1. Welk type panelen kies ik?

Doordat er heel wat verschillende soorten, maten en merken van zonnepanelen zijn kan je van tevoren best nadenken over welk type zonnepanelen je het beste bij jouw woning vindt passen. Daarnaast moet je ook letten op de opbrengst, kwaliteit, rendement en de prijs van de panelen.

Om zeker te zijn dat je voor de juiste zonnepanelen kiest kan je best advies vragen aan een installateur. Zij weten precies welk type past bij welke situatie en kunnen zo een installatie op jouw maat aanbieden.

2. Waar let ik op bij het kopen van zonnepanelen?

Als je van plan bent om zonnepanelen te kopen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten, zoals het vermogen van het zonnepaneel, hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je energieverbruik te dekken en hoeveel er eigenlijk op je dak passen. 

De beste merken van zonnepanelen zijn ook erkent met een keurmerk en hebben een langere levensduur, wat grote invloed heeft op het rendement van je installatie. 

Vergelijk dus goed en kies je panelen op basis van je behoeften!

3. Hoeveel bedragen mijn energiebehoeften?

Op basis van het verbruik op je jaarlijkse energierekening kan je je energiebehoeften bepalen. Al moet je natuurlijk ook rekening houden met je toekomst. Ben je in de komende 25 jaar van plan je gezin uit te breiden, te verbouwen, een elektrische wagen te kopen of dergelijke? Dan moet je deze er extra bijtellen, dus denk hier goed over na!

Maar geen paniek, je kan altijd zonnepanelen bijleggen, dus je kan alvast beginnen met het dekken van je huidige verbruik. Daarmee produceer je evenveel energie, als dat je afneemt. Dit zorgt ervoor dat je meter op het einde van het jaar hetzelfde staat als in het begin, en je dus niets moet betalen voor de elektriciteit die je afneemt van het net.

Hier vind je een indicatie van het gemiddelde vermogen op basis van je jaarlijks verbruik:

Jaarlijks verbruik # panelen Aanbevolen kWp Aanbevolen opp. panelen
2.000 kWh
= 8
= 2,2 kWp
= 13 m²
3.000 kWh
= 13
= 3,5 kWp
= 21 m²
4.000 kWh
= 17
= 4,6 kWp
= 27 m²
5.000 kWh
= 21
= 5,7 kWp
= 34 m²
6.000 kWh
= 26
= 7 kWp
= 42 m²

4. Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?

De meerderheid van de daken zijn geschikt om zonnepanelen op te installeren, zelfs platte daken! Om er zeker van te zijn dat het dak van je woning geschikt is voor zonnepanelen te plaatsen, kan je een installateur laten langskomen die een grondige analyse van je dak maakt. Hierbij wordt er eerst een dakanalyse gemaakt op basis van satellietbeelden en luchtfoto’s. Daarbij wordt er gekeken naar de hellingshoek en oriëntatie van je dak, de mogelijke obstakels en schaduwen om te weten waar de zonnepanelen moeten komen en om de beste mogelijkheden aan te bieden voor een gegarandeerd rendement.

5. Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen onderhouden is zeer makkelijk. Doordat ze schuin worden geïnstalleerd gaat vuil, ijs en sneeuw automatisch van de panelen glijden. Zelf kun je ze af en toe reinigen met water en zeep. Vaak kan je bij je installateur ook terecht voor een jaarlijkse inspectie en het onderhoud van je panelen!

6. Brengen mijn zonnepanelen op als de zon niet schijnt?

Jazeker! Zelfs al de zon niet schijnt, wekken zonnepanelen nog energie op. Licht is voldoende om zonnepanelen te laten werken, dat maakt dat je installatie ook in de wintermaanden rendabel is. Maar zon zorgt er natuurlijk voor dat ze extra energie opwekken.

7. Wat heb ik nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Het enige wat je nodig hebt voor een zonnepaneleninstallatie is een ruim dak, waar minstens 4 panelen op kunnen geplaatst worden. En natuurlijk veel (zon)licht! 

Bij de installatie van je zonnepanelen wordt er een omvormer geïnstalleerd. Die zorgt ervoor dat je zonne-energie wordt omgezet in bruikbare energie voor je huishouden. Daarnaast wordt er ook een kabel gelegd van je zonnepanelen naar je omvormer en vervolgens naar je meterkast. Zolang hier voldoende plaats voor is, kan je zonder problemen een installatie plaatsen.

8. Waarom zou ik zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen zijn een duurzame oplossing, waarmee je tegelijkertijd bespaart op energiekosten en zonne-energie is de toekomst. Bij de aankoop van zonnepanelen krijg je een stabiel en hoog rendement, iets wat je bij de bank niet hebt. Je woning wordt automatisch meer waard én je bent minder afhankelijk van het energiebedrijf want je produceert je eigen energie. Redenen genoeg dus om zonnepanelen te kopen!

9. Is het slim om nog te investeren in zonne-energie?

Absoluut! 2020 is hét jaar om zonnepanelen te investeren én het laatste jaar om te genieten van de terugdraaiende teller, maar zelfs met de komst van de slimme meters is het nog aan te raden om te investeren in zonne-energie. Niet alleen om de kosten van je energiefactuur te verlagen, maar ook om je steentje bij te dragen aan het milieu voor nu en de toekomst.

10. Wat vraag ik aan de installateur?

Om er zeker van te zijn dat je de juiste panelen kiest en deze professioneel worden geplaatst, kies je er best voor om samen te werken met een installateur. 

Om na te gaan of het een betrouwbare partner is, kan je best vragen met welke merken de installateur werkt. Een goede installateur werkt uitsluitend met Tier 1 en Tier 2 merken. Ook van belang is de terugverdientijd van je installatie en de  garantie op je zonnepanelen.

Bij Belgian Solar kan je terecht voor onafhankelijk advies op maat. Je mag ervan uit gaan dat je een duurzame installatie met een hoog afwerkingsniveau tot in de details krijgt, geplaatst door vakmensen met jarenlange ervaring. Omdat iedereen anders is en dat ook voor je dak geldt, bieden wij iedere klant een oplossing op maat en moet je zelf niet nadenken over welke panelen je best kiest. 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen omtrent zonnepanelen? Ontdek dan ons overzicht met de 25 meest gestelde vragen omtrent zonnepanelen.

Overweeg je zonnepanelen aan te kopen?

 

Er zijn genoeg redenen om wél zonnepanelen aan te schaffen, nu en in de toekomst.
Neem vrijblijvend contact met ons op en ga voor een betere wereld!

Meer weten over zonnepanelen?
Ontdek onze nieuwste blogberichten!​