Overzicht: de 10 belangrijkste vragen die je moét stellen bij het kiezen van zonnepanelen.

De knoop is doorgehakt; je gaat voor een zonnepaneleninstallatie om je elektriciteitsfactuur te verlagen en bij te dragen aan het milieu, want zonne-energie is tenslotte de toekomst. Fantastisch! Maar hoe kies je nu de goede zonnepanelen? Welke installateur kies ik? Wat moet ik weten over zonnepanelen? En waar hou ik best rekening mee? Je stelt jezelf vast heel wat vragen. Dat is volkomen normaal én belangrijk. Daarom zetten we de tien belangrijkste vragen op een rij. 

zonnepanelen Belgian Solar

1. Welk type panelen kies ik?

Doordat er heel wat verschillende soorten, maten en merken van zonnepanelen zijn, kan je van tevoren best nadenken over welk type zonnepanelen het beste bij jouw woning passen. Daarnaast moet je ook letten op de opbrengst, kwaliteit, het rendement en de prijs van de panelen.

Om zeker te zijn dat je voor de juiste zonnepanelen kiest, vraag je best advies aan een installateur. Zij weten precies welk type past bij welke situatie en kunnen zo een installatie op jouw maat aanbieden.

2. Waar let ik op bij het kopen van zonnepanelen?

Als je van plan bent om zonnepanelen te kopen zijn er een aantal dingen waar je op moet letten, zoals het vermogen van het zonnepaneel, hoeveel zonnepanelen je nodig hebt om je energieverbruik te dekken en hoeveel er eigenlijk op je dak passen. 

De beste merken van zonnepanelen zijn ook erkent met een keurmerk en hebben een langere levensduur, wat grote invloed heeft op het rendement van je installatie. Vergelijk dus goed en kies je panelen op basis van je behoeften!

3. Hoeveel bedragen mijn energiebehoeften?

Op basis van het verbruik op je jaarlijkse energierekening kan je je energiebehoeften bepalen. Al moet je natuurlijk ook rekening houden met de toekomst. Ben je in de komende jaren van plan je gezin uit te breiden, te verbouwen, een elektrische wagen te kopen of dergelijke? Dan moet je deze er extra bijtellen, dus denk hier goed over na!

Maar geen paniek! Je kan altijd zonnepanelen bijleggen, dus je kan alvast beginnen met het dekken van je huidige verbruik zodat je evenveel energie produceert als dat je afneemt. Wil je je opgewekte energie opsparen om bijvoorbeeld ’s nachts te gebruiken? Dan denk je best ook aan de installatie van een thuisbatterij.

In de tabel hieronder vind je een indicatie van het gemiddelde benodigde vermogen op basis van je jaarlijks verbruik. Afhankelijk van het merk en type paneel dat je kiest kan het aantal benodigde panelen natuurlijk wel verschillen omwille van het rendement. 

Jaarlijks verbruik # panelen Aanbevolen kWp Aanbevolen opp. panelen
2.000 kWh
= 8
= 2,2 kWp
= 13 m²
3.000 kWh
= 13
= 3,5 kWp
= 21 m²
4.000 kWh
= 17
= 4,6 kWp
= 27 m²
5.000 kWh
= 21
= 5,7 kWp
= 34 m²
6.000 kWh
= 26
= 7 kWp
= 42 m²

4. Is mijn dak wel geschikt voor zonnepanelen?

De meerderheid van de daken zijn geschikt om zonnepanelen op te installeren, zelfs platte daken! Om er zeker van te zijn dat het dak van je woning geschikt is voor zonnepanelen te plaatsen, kan je een installateur laten langskomen die een grondige analyse van je dak maakt. Hierbij wordt er eerst een dakanalyse gemaakt op basis van satellietbeelden en luchtfoto’s. Daarbij wordt er gekeken naar de hellingshoek en oriëntatie van je dak, de mogelijke obstakels en schaduwen om te weten waar de zonnepanelen moeten komen en om de beste mogelijkheden aan te bieden voor een gegarandeerd rendement.

5. Hoe onderhoud ik mijn zonnepanelen?

Zonnepanelen onderhouden is zeer makkelijk. Doordat ze schuin worden geïnstalleerd gaat vuil, ijs en sneeuw automatisch van de panelen glijden. Zelf kun je ze af en toe reinigen met water en zeep. Vaak kan je bij je installateur ook terecht voor een jaarlijkse inspectie en het onderhoud van je panelen!

6. Brengen mijn zonnepanelen op als de zon niet schijnt?

Jazeker! Zelfs al de zon niet schijnt, wekken zonnepanelen nog energie op. Licht is voldoende om zonnepanelen te laten werken, dat maakt dat je installatie ook in de wintermaanden rendabel is. Een beetje zonneschijn zorgt er natuurlijk voor dat ze extra energie opwekken. Toch betekent het niet dat je zonnepanelen super veel opbrengen wanneer het buiten 30°C is. Wanneer het echt warm is en de zon overuren draait zorgt dat voor iets minder rendement. 

7. Wat heb ik nodig voor het installeren van zonnepanelen?

Het enige wat je nodig hebt voor een zonnepaneleninstallatie is een ruim dak, waar minstens 4 panelen op kunnen geplaatst worden. En natuurlijk veel (zon)licht! 

Bij de installatie van je zonnepanelen wordt er een omvormer geïnstalleerd. Die zorgt ervoor dat je zonne-energie wordt omgezet in bruikbare energie voor je huishouden. Daarnaast wordt er ook een kabel gelegd van je zonnepanelen naar je omvormer en vervolgens naar je meterkast. Zolang hier voldoende plaats voor is, kan je zonder problemen een installatie plaatsen.

8. Waarom zou ik zonnepanelen kopen?

Zonnepanelen zijn een duurzame oplossing waarmee je bespaart op je energiekosten en investeert in de toekomst. Een investering die je echt iets opbrengt, dus. Bij de aankoop van zonnepanelen krijg je een stabiel en hoog rendement, iets wat je bij de bank niet hebt. Je woning wordt automatisch meer waard én je bent minder afhankelijk van het energiebedrijf want je produceert je eigen energie. Redenen genoeg dus om zonnepanelen te kopen!

9. Is het slim om nog te investeren in zonne-energie?

Absoluut! Hoewel de meters met terugdraaiende teller stilaan verdwijnen blijft het een aanrader om te investeren in zonne-energie. Niet alleen om de kosten van je energiefactuur te verlagen, maar ook om je steentje bij te dragen aan het milieu voor nu en de toekomst. Wist je trouwens dat je vanaf 2025 niet meer kan kiezen voor een gasaansluiting bij nieuwbouw? Je zal voor de verwarming van je woning waarschijnlijk dus gebruik maken van een warmtepomp, waarvoor je dan weer elektriciteit nodig hebt. Jouw zonnepanelen zorgen daarvoor!

10. Wat vraag ik aan de installateur?

Om er zeker van te zijn dat je de juiste panelen kiest en deze professioneel worden geplaatst, kies je er best voor om samen te werken met een professionele, betrouwbare installateur. 

Om na te gaan of het een betrouwbare partner is, kan je best vragen met welke merken de installateur werkt. Een goede installateur werkt uitsluitend met Tier 1 en Tier 2 merken. Ook van belang is de terugverdientijd van je installatie en de  garantie op je zonnepanelen.

Bij Belgian Solar kan je terecht voor onafhankelijk advies op maat. Je mag ervan uit gaan dat je een duurzame installatie met een hoog afwerkingsniveau tot in de details krijgt, geplaatst door vakmensen met jarenlange ervaring. Omdat iedereen anders is en dat ook voor je dak geldt, bieden wij iedere klant een oplossing op maat en moet je zelf niet nadenken over welke panelen je best kiest. 

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen omtrent zonnepanelen? Ontdek dan ons overzicht met de 25 meest gestelde vragen omtrent zonnepanelen.

Overweeg je zonnepanelen aan te kopen?

 

Er zijn genoeg redenen om wél zonnepanelen aan te schaffen, nu en in de toekomst.
Neem vrijblijvend contact met ons op en ga voor een betere wereld!

Meer weten over zonnepanelen?
Ontdek onze nieuwste blogberichten!​

chat
close

Bereken de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.