Zonnepanelen premies in 2023: waar heb jij recht op?

Energie? Dat lijkt bijna een luxeproduct te zijn. Het jaar 2023 begon met hoge stroomprijzen. Veel mensen investeren in oplossingen om meer zelfvoorzienend te zijn en minder afhankelijk van die torenhoge prijzen. Zonnepanelen blijven een interessante keuze, zeker als je weet dat er nog mooie premies liggen te wachten dit jaar. Wat is er veranderd in de wetgeving rond premies voor zonnepanelen? Waar heb jij nog recht op in 2023 en hoe kun je ervan profiteren? Je komt het hier te weten!

Zonnepanelen Premies 2023

Op welke zonnepanelen premies heb ik recht?

Zonnepanelen premie van Fluvius

Net zoals in 2022 heb je ook dit jaar nog recht op een eenmalige investeringspremie van Fluvius. Deze premie is in het leven geroepen in 2021 omdat je vanaf toen niet meer kon kiezen voor een terugdraaiende teller. Deze premie is een soort compensatie van de Vlaamse regering, om de consument aan te moedigen om toch te blijven kiezen voor duurzame energie. 

Als onderneming heb je bovendien ook recht op een verhoogde investeringsaftrek van de federale overheid. Het aftrekbare percentage bedraagt 13,5%.

Premie voor je thuisbatterij

Heb je een thuisbatterij? Ook daarvoor kun je voorlopig nog genieten van een premie. Voorlopig dus, want op 1 april 2023 zal deze niet meer beschikbaar zijn. Enkel wanneer je je batterij kan laten keuren voor 1 maart kun je de subsidie nog aanvragen. De maximale premie bedraagt 820 euro met een bedrag van 150 euro/kWp van 0 tot 4 kWh en 125 euro/kWp van 4 tot 6 kWh. 

Huawei Thuisbatterij

Retroactieve investeringspremie

Heb je voor 1 januari 2021 zonnepanelen laten installeren? Ook dit jaar blijft de retroactieve investeringspremie bestaan. Dat is de premie die de Vlaamse Overheid heeft toegekend aan eigenaars van zonnepanelen die tussen 1 januari 2006 en 31 december 2020 in dienst genomen werden en daardoor het recht op de terugdraaiende teller verloren. 

Hoeveel die premie voor jou bedraagt, is afhankelijk van de datum van indienstname van je installatie en de datum van de plaatsing van de digitale meter. Werden je zonnepanelen bijvoorbeeld in 2013 geplaatst en je digitale meter in 2021, ontvang je € 12. Werden je zonnepanelen en je digitale meter beide pas in 2020 geplaatst, dan heb je recht op € 327. Het volledige overzicht vind je op de website van Fluvius. 

Verlaagd belastingstarief op de aankoop van je zonnepanelen

We zouden het al snel vergeten, maar ook de aankoop van je zonnepanelen is interessanter geworden. De belasting die je betaalt wordt namelijk tijdelijk verlaagd van 21 % naar 6 %. Vroeger gold dit percentage enkel voor woningen ouder dan tien jaar. Je geniet nog van dit verlaagd tarief tot het einde van 2023.

Hoeveel bedraagt de investeringspremie?

Aan alle mooie liedjes komt een einde. Dat geldt ook voor de investeringspremie. Dat heeft onder andere te maken met de sterke kwaliteit van de huidige installaties en de blijvende interesse in duurzaam opgewekte energie. Sinds dit jaar werd de premie gehalveerd, van maximum € 1.500 naar maximum € 750. 

Je ontvangt trouwens ook maximum 40% van de investeringskosten op de factuur. Je krijgt zo 150/kWp voor de eerste 4 kWp en nog €75 /kWp van 4 tot 6 kWp. Let op: dit wordt berekend op basis van het vermogen van de zonnepanelen en dus niet op het vermogen van de omvormer. Ook de komende jaren zal de premie nog zakken en in 2025 zelfs afgeschaft worden. Een overzicht:

JaarPremieTot 4 kWpVan 4 tot 6 kWp
2021€ 1.500€ 300/kWp€ 150/kWp
2022€ 1.500€ 300/kWp€ 150/kWp
2023€ 750€ 150/kWp€ 75/kWp
2024€ 375€ 75/kWp€ 37,5/kWp
2025€ 0//

Het bedrag van de premie waar je recht op hebt wordt dus ieder jaar op 1 januari aangepast. Door de grote drukte duurt het soms wel even voor de aanvraag wordt goedgekeurd, maar dat heeft geen invloed op het bedrag. Dat wordt namelijk altijd bepaald op basis van de keuringsdatum, of de datum van indienstname.

Aangepaste premie voor beschermde afnemers

Beschermde klanten of afnemers zijn consumenten die recht hebben op een sociaal tarief voor elektriciteit, aardgas en water. Naast de algemene voordelen die zij krijgen (bijvoorbeeld een gratis energiescan of een kortingsbon bij de aankoop van grote energiezuinige huishoudtoestellen), hebben ze dus ook recht op een hogere premie van wel 20%. Bovendien wordt het premiebedrag niet begrensd tot 40% maar tot 48% van de investeringskost vermeld op de factuur. Dat betekent de komende jaren het volgende:

JaarPremieTot 4 kWpVan 4 tot 6 kWp
2023€ 900€ 180/kWp€ 90/kWp
2024€ 450€ 90/kWp€ 45/kWp
2025€ 0//

Heb ik recht op de investeringspremie voor zonnepanelen?

Voor wat hoort wat. Het spreekt voor zich dat niet iedereen kan genieten van de investeringspremie voor zonnepanelen. Er zijn een aantal voorwaarden aan verbonden. De belangrijkste zaken vind je hier:

  • De installatie heeft een omvormervermogen tot maximaal 10 kVa. Het betreft bovendien een nieuwe installatie en geen uitbreiding van een bestaande installatie. 
  • De zonnepanelen moeten worden geïnstalleerd of gevalideerd door een erkende installateur met een certificaat van bekwaamheid.
  • De premie geldt enkel voor gebouwen die ten laatste op 31 december 2013 zijn aangesloten op het elektriciteitsdistributienet van Fluvius of gebouwen waarvoor de omgevingsvergunning meer dan vijf jaar geleden werd verleend en het gebouw daarbij voldoet aan de geldende EPB-eisen en de aangifte op tijd werd ingediend. Is de omgevingsvergunning minder dan vijf jaar geleden verleend? Dan komt het gebouw in aanmerking als het al was aangesloten voor 2014. 
  • Je zonnepanelen moeten op het dak van dat gebouw worden geplaatst. Wordt het gebouw ook verwarmd? Dan moet het dak voldoende geïsoleerd zijn. 
  • De zonnepanelen mogen, na de plaatsing, gedurende minstens 15 jaar niet verplaatst worden. Je kan ze dus niet zomaar meenemen en opnieuw laten installeren wanneer je verhuist als je de premie wilt behouden.
  • Je ontvangt de premie maar één keer: 1 premie per gebouw voor niet-residentiële gebouwen en 1 premie per woning of wooneenheid voor residentiële gebouwen.

 

Wil je nog meer informatie over de voorwaarden of wil je zeker weten dat je in aanmerking komt? Onze experts kennen de kneepjes van het vak én van de wetgeving hierrond. Zij bekijken samen met jou of jouw nieuwe installatie je recht geeft op de investeringspremie.

Hoe vraag ik de zonnepanelen premie aan?

Je kan de premie online aanvragen bij Fluvius. Dit kan pas nadat installatie is voltooid en gekeurd, maar moet dan wel gebeuren binnen de drie maanden. Na de keuring moet je de installatie aanmelden bij Fluvius. Tijdens dit proces krijg een aantal bijkomende vragen waardoor de eerste stap van de aanvraag automatisch in werking treedt. Na de aanmelding stuurt Fluvius je een bevestiging. Het is ook Fluvius die de premie aan jou uitbetaalt.

Wanneer je nog geen digitale meter hebt, wordt deze nog eerst geplaatst voor de aanvraag afgerond kan worden. Dit moet binnen de 90 dagen na de aanmelding gebeuren. 

Heb jij hulp nodig bij het aanvragen van de premie? De specialisten van Belgian Solar helpen je tijdens elke stap van het proces. 

Premies zonnepanelen 2023

Zijn zonnepanelen nog wel interessant in 2023?

Zo’n halvering van de zonnepanelen premie en de afschaffing van de premie voor een thuisbatterij, dat klinkt nogal drastisch. Is het nog wel interessant om de investering te maken? Het antwoord is eenvoudig: het blijft absoluut voordelig. Zonnepanelen kennen een enorme rendabiliteit. Wist je dat de gemiddelde installatie een terugverdientijd heeft van 6 tot 10 jaar? Soms kun je ze zelfs al terugverdienen op slechts 4 jaar tijd. Je kan op onze website berekenen hoe dit voor jou zit. 

Bovendien bezorgen zonnepanelen je nog steeds veel onafhankelijkheid. Als je op een slimme manier stroom verbruikt, zorg je ervoor dat je energiefactuur laag blijft. De stroomprijs per kWh is het afgelopen jaar namelijk verdubbeld. Dat betekent dat we voor dezelfde hoeveelheid energie vandaag tot wel 50 cent per kWh betalen in plaats van 25 cent. Zonder zonnepanelen schiet die al snel de hoogte in, wat bij veel gezinnen en bedrijven al voor een financiële kater heeft gezorgd. 

Ook de prijs en de kwaliteit van de zonnepanelen zijn vandaag beter dan ooit. Je panelen gaan steeds langer mee. Gemiddeld wel tot 40 jaar. De meeste panelen hebben tegenwoordig een vermogensgarantie van 25 jaar. Dat betekent dat je na 25 jaar nog steeds een opbrengst van minstens 85% van het oorspronkelijke rendement geniet en je gemiddeld wel 15 jaar kan profiteren van pure winst. Dat klinkt goed!

Hoewel de algemene kwaliteit van een installatie gestegen is, is de prijs wel democratisch gebleven. Dat maakt van jouw investering een heel slimme investering. Eentje die jou nu en op de lange termijn alleen maar voordelen zal opleveren. 

Heb jij nog geen zonnepanelen? Wij adviseren je graag.

Onze ervaren adviseurs helpen je bij elke stap van het proces en geven je advies op maat van je situatie om samen de installatie te kiezen die echt bij je past. Wij zorgen ook voor de aanvraag van de keuring van je elektrische installatie na de plaatsing en het onderhoud.