Wat is de terugverdientijd van een thuisbatterij?

Vaak krijgen wij de vraag: “Wat is nu juist de terugverdientijd van een thuisbatterij?” Dankzij een slimme thuisbatterij kan jij besparen op je energiefactuur. Ontdek in deze blog hoe lang het duurt om je investering uit je thuisbatterij te halen.

Waarom is een slimme thuisbatterij zo interessant?

Belgian Solar is al meer dan tien jaar gespecialiseerd in hoogwaardige zonnepanelen met intelligente omvormers en slimme thuisbatterijen. Wanneer je een slimme thuisbatterij hebt, wordt de zelf opgewekte groene energie van je zonnepanelen bij je thuis opgeslagen. Zonder de slimme thuisbatterij gaat al die overgebleven energie integraal naar het net, en kunnen anderen ‘profiteren’ van jouw zonnepanelen. Een mooi cadeau, zou je denken, maar voor jou is het allesbehalve voordelig. Jouw investering in zonnepanelen rendeert namelijk nog beter als je al die overgebleven energie gewoon even reserveert om bijvoorbeeld ’s nachts nog een wasmachine op te zetten. 

Door de slimme thuisbatterij word je dus eigenlijk zelfvoorzienend. Dit type thuisbatterij wordt niet voor niets slim genoemd. De batterij schat zelf in wanneer je opgeslagen energie moet gebruiken. Dit is tijdens de piekuren: ’s ochtends en ‘s avonds. Het is dan donker en dan gebruiken de meeste mensen thuis meer elektriciteit.

De thuisbatterij in de lift

Uit recente cijfers blijkt dat er een enorme groei is bij de verkoop van thuisbatterijen. In Vlaanderen werden er in 2021 bijvoorbeeld wel 30 keer meer thuisbatterijen geplaatst dan in 2020, volgens netbeheerder Fluvius en het Vlaams Energie- en Klimaat Agentschap (VEKA).

Deze sterke groei is ontstaan door de afschaffing van de terugdraaiende teller voor bestaande zonnepaneel-installaties in Vlaanderen. De overheidspremies hebben hier ook een grote rol in gespeeld. 

Huawei Thuisbatterij

Wat is de terugverdientijd van mijn thuisbatterij?

Als je overweegt om een thuisbatterij te installeren, is het belangrijk om de terugverdientijd te overwegen. Door de juiste factoren in acht te nemen, kun je ervoor zorgen dat je investering echt rendabel is. De rendabiliteit van een thuisbatterij is niet zo eenvoudig in één cijfer voor te stellen, maar in het algemeen kan de terugverdientijd variëren van 5 tot 15 jaar. Het hangt af van vijf belangrijke factoren. Op basis van deze factoren kan je de terugverdientijd van jouw batterij berekenen.

  • Het jaarlijkse verbruik 
  • De capaciteit van de batterij 
  • De premie die je ontvangt 
  • De kostprijs van de thuisbatterij 
  • Je huidige energiecontract

Je mag daarnaast natuurlijk ook niet vergeten dat de hoeveelheid opgewekte energie door jouw zonnepanelen ook een belangrijke rol speelt. Hoe meer je opwekt, hoe meer je kan besparen op energiekosten en hoe korter de terugverdientijd. Als je veel energie opwekt, kun je ook veel opslaan (als jouw batterij dit toelaat). Neem dit dus altijd mee in je achterhoofd wanneer je de investering aangaat. 

Dankzij onze gemakkelijke online tool weet je binnen twee minuten hoe lang de terugverdientijd van jouw thuisbatterij is. 

Geef jouw zonnepanelen een upgrade met een thuisbatterij en bespaar op je energiefacturen!

Kies nu voor zonnepanelen en een slimme batterij!

chat
close

Bereken de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.