Tesla Powerwall: de voor- & nadelen uitgelicht

Zelf elektriciteit produceren met je zonnepanelen is en blijft rendabel, maar het kan nog beter! Met een slimme thuisbatterij om je zonne-energie op te slaan en later te gebruiken, zoals met de Tesla Powerwall.

Met een thuisbatterij verhoog je je zelfverbruik, ben je voorzien van elektriciteit tijdens een stroompanne en verlaag je je energiefactuur.

Tesla Powerwall 2

Tesla: het merk

Tesla is een merk dat je vast en zeker kent van de elektrische wagens en ook Elon Musk doet wel een belletje rinkelen, maar sinds 2015 heeft het merk ook oplaadbare lithium-ionbatterijen, waaronder de Powerwall. 

Sinds 2012 is Tesla bezig met het ontwikkelen, testen en installeren van prototypes. Ontwikkeld voor energieopslag thuis en zonne-zelfconsumptie werden in 2015 de eerste 500 batterijen geproduceerd in de Tesla Fremont fabriek. Daarna werd de productie verplaatst naar de Gigafactory 1 in Nevada waar de tweede generatie van de batterijen werd geproduceerd in 2016. In april 2020 stond de teller op 100.000 geïnstalleerde Powerwalls!

Soorten Tesla batterijen

Op dit moment heeft Tesla een Powerwall, tweede generatie, en een Powerpack in zijn assortiment. De Powerwall is de residentiële thuisbatterij met de mogelijkheid om uit te breiden naargelang het vermogen. In totaal kunnen er 10 Powerwalls aan elkaar verbonden worden.

De Powerwall 2 heeft een maximumcapaciteit van 14 kWh met een ontlading van 100%!

Het Powerpack is een grotere eenheid die wordt ingezet voor commercieel gebruik met een capaciteit van 210 kWh!

Tesla Powerwall 2

De Tesla Powerwall is ontwikkeld als thuisbatterij om woningen van dagelijkse stroom te voorzien. Met de capaciteit van 14 kWh kan het een gemiddeld gezin anderhalve dag van elektriciteit voorzien. 

Het grote voordeel van een Tesla Powerwall is dat de batterijen kunnen opgeladen worden met stroom van het net.

Aan de Powerwall 2 van Tesla zit wel een behoorlijk prijskaartje verbonden. Je telt er al snel €7000 tot €8000 voor neer, batterij, omvormer en ondersteunend hardware inbegrepen. Ze worden geleverd met 10 jaar garantie. Een stevig bedrag in vergelijking met andere thuisbatterijen, zoals die van SolarEdge en LG. Al hebben deze merken wel een lagere opslagcapaciteit. 

In tegenstelling tot andere batterijen op de markt, is de Tesla Powerwall 2 in staat om je te voorzien van elektriciteit tijdens een stroomonderbreking met de toevoeging van een Back-up Gateway 2. Qua uiterlijk is dit de mini versie van de Powerwall, en wordt ook naast de batterij gemonteerd.

Daarnaast kan de Powerwall met zijn ingebouwde ‘Storm Watch’ functie het weer voorspellen en opladen indien er een storm onderweg is waarbij er stroompanne mogelijk is.

Met de Tesla App ben je in staat om je energieverbruik te monitoren  en de reserve energievoorziening te beheren.

Tesla Powerwall 2 App

Als je je nu afvraagt of de Tesla Powerwall wel geschikt is voor jouw woning moet je naar je verbruik kijken. De Powerwall is één van de duurste batterijen op de markt met een hoge capaciteit. Als je verbruik lager ligt, is een kleinere thuisbatterij geschikter. Ondanks de hoge capaciteit is het niet mogelijk om volledig off-grid te gaan met de Powerwall.

De Powerwall 2 heeft een modern en compact design, en kan dus makkelijk worden geïntegreerd in verschillende woonstijlen. Daarnaast is de batterij waterbestendig en bestand voor alle weersomstandigheden.

De voor- en nadelen van de Tesla Powerwall 2

Ondanks het stevige prijskaartje biedt de Tesla Powerwall 2 heel wat voordelen!

VOORDELEN NADELEN
Volledig geautomatiseerde batterij
Eén van de duurste op de markt
Geen onderhoud nodig
Beperkt aanbod (slechts één model)
Ingebouwde omvormer
Beperkt aantal installateurs in België
Aantrekkelijk ontwerp
Monteerbaar aan de muur of op de vloer
Uitbreiding mogelijk tot 10 batterijen
Veilig voor huisdieren en kinderen
100% weersbestendig
Slimme monitoring
Back-up tijdens stroomonderbreking
10 jaar garantie
Modern design

Een batterij is dus een slimme investering als je voor zonnepanelen kiest!

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen omtrent thuisbatterijen en zonnepanelen? Vraag ons onafhankelijk advies en een vrijblijvende offerte aan!

Klaar om te investeren in de zonne-energie van de toekomst?

Dan zit je goed bij Belgian Solar! Wij geven je het onafhankelijk advies dat je nodig hebt om slim te investeren. Helemaal op jouw maat.

Meer weten over zonnepanelen?
Ontdek onze nieuwste blogberichten!​

chat
close

Bereken de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.