Thuisbatterij: de voordelen en nadelen

Zonnepanelen op je dak? Fantastische keuze. Weet je wat nog een betere keuze is? Investeren in een thuisbatterij. Met zo’n batterij sla je de opgewekte energie op die je op dat moment niet verbruikt. De ideale manier om overschotten even aan de kant te zetten voor een later moment. 

Zo’n oplossing komt als geroepen wanneer de energieprijzen hoog liggen en de zon zich niet al te lang laat zien overdag. Denk jij aan zo’n batterij? Wij geven je alle informatie over de voordelen én de nadelen zodat jij binnenkort eenvoudig de thuisbatterij kunt kiezen die het best bij je past. 

Huawei thuisbatterij voordelen

Snel naar de voor- en nadelen

De voordelen van een thuisbatterij

Je bespaart op energiekosten

Een thuisbatterij maakt het mogelijk om energie op te slaan die wordt opgewekt door je zonnepanelen. Je kan deze energie later dan gebruiken, wanneer er geen zonlicht meer is. Hierdoor neem je minder energie af van het elektriciteitsnet, wat zich vertaalt in een lagere energiefactuur. Met de torenhoge energieprijzen in je achterhoofd ontdek je al snel dat dit enorm waardevol is. Lees nog meer over waarom zonnepanelen en een thuisbatterij onafscheidelijk zijn!

Je wordt zelfvoorzienend

Met een thuisbatterij kun je je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet verminderen. Dat betekent dat je minder merkt van stijgende energieprijzen. Bovendien krijg je een groter gevoel van onafhankelijkheid en een grotere controle over je eigen energieverbruik. Bij een dreigend energietekort blijf jij trouwens altijd voorzien van je eigen elektriciteit. 

Het is duurzaam

Een thuisbatterij helpt bij het verminderen van de afhankelijkheid van conventionele energiebronnen en draagt dus bij aan een groene energiebalans. Omdat je zelf je eigen groene energie opwekt én bewaart moet je nog minder gebruik maken van fossiele brandstoffen. 

Je gebruikt het als back-up

Heb je het al eens meegemaakt? Een grote stroompanne en ineens heb jij geen stroom meer. In sommige gevallen betekent dat ook: geen warm water of verwarming. Hoewel zo’n situatie gelukkig vaak snel opgelost is, biedt een thuisbatterij wel een zekerheid. Je kan deze namelijk ook gebruiken als back-up energiebron, waardoor je altijd toegang hebt tot stroom tijdens stroompannes of andere onvoorziene omstandigheden. 

Het biedt flexibiliteit

Je kan je thuisbatterij ook combineren met een slimme meter, waardoor je in real-time je energieverbruik en -opwekking kunt monitoren, en een gepersonaliseerde energiestrategie kunt implementeren. Dat helpt je om jouw opgewekte energie nog slimmer te verbruiken en je resterende energiefactuur laag te houden. 

Je ontvangt een premie

In België ontvang je op dit moment nog een premie bij de aankoop van een batterij. Let wel op: in april 2023 wordt deze premie volledig afgeschaft. Zo ontvang je in 2023 nog tot € 850 met een maximum van 40% van de aankoopprijs van je thuisbatterij. 

Tot en met 31 maart 2023Vanaf 1 april 2023
0 tot 4 kWh€ 150 /kWh€ 0 /kWh
4 tot 6 kWh€ 125 /kWh€ 0 /kWh
Vanaf 9 kWhgeen bijkomend bedrag€ 0 /kWh
Table Data€ 850, maximum 40% factuur€ 0

Een greep uit onze merken thuisbatterijen

De nadelen van een thuisbatterij

De kosten van aankoop en installatie

De aanschaf- en installatiekosten van een thuisbatterij zijn op dit moment vaak relatief hoog, wat kan betekenen dat de terugverdientijd van de investering enige tijd kan duren. Het is dus belangrijk om vooraf goed te bepalen welk type batterij echt bij jou past en hoe je die het best kan combineren met je zonnepanelen installatie. 

De beperkte levensduur

De levensduur van een thuisbatterij is over het algemeen beperkter dan die van je zonnepanelen. Na verloop van tijd wordt de batterij minder efficiënt, wat betekent dat hij uiteindelijk vervangen moet worden. De modellen die momenteel op de markt verkrijgbaar zijn hebben een gemiddelde levensduur van ongeveer 2.800 tot 10.000 cycli. Dit betekent dat ze gemiddeld 10 tot 20 jaar meegaan. 

Het onderhoud

Hoewel de thuisbatterij over het algemeen redelijk weinig onderhoud vereist, zijn er een aantal zaken waar je toch op moet letten. 

  • Het belangrijkste is dat je je thuisbatterij af en toe proper houdt door met een doekje vocht of vuil te verwijderen van het apparaat.
  • Zet de batterij op een koele plek. Warmte kan dit de levensduur aantasten. 
  • Controleer de spanning van de batterij, zodat je zeker weet dat de batterij niet overbelast raakt.
  • Volg de algemene aanwijzingen van de fabrikant. Sommige types batterijen vereisen iets meer onderhoud.

Het is dus aangeraden om zelf regelmatig te controleren of de prestaties nog optimaal zijn. Denk je dat bepaalde onderdelen aan vervanging toe zijn? Dan kan je dit best ook tijdig laten nakijken. Hoe beter je systeem werkt, hoe hoger het rendement. 

Nooit volledig afhankelijk

Hoewel het wel zo lijkt kan je nooit 100 % afhankelijk zijn van het net met een thuisbatterij. Er gaat bovendien ook altijd een paar procent van de energie verloren wanneer je zonne-energie opslaat in een batterij. 

De afvalproblematiek

Een thuisbatterij gaat na verloop van tijd kapot of verliest een groot deel van z’n rendement. Ook dit apparaat moet dus op een keer wel vervangen worden, waardoor er een afvalproblematiek ontstaat. Bepaalde thuisbatterijen zijn namelijk moeilijk te recycleren. Bovendien bevatten sommige batterijen schaarse grondstoffen.

Is een thuisbatterij de investering waard?

De voordelen van een thuisbatterij zijn legio en met een een slimme aanpak kun je er heel wat geld mee besparen én vergroot je je onafhankelijkheid. Afhankelijk van jouw installatie zonnepanelen, je verbruik en je wensen is er vast en zeker een thuisbatterij die perfect bij jouw situatie past. Onze experts kennen de kneepjes van het vak en helpen je met veel plezier in de zoektocht naar de perfecte thuisbatterij.

Geef jouw zonnepanelen een upgrade met een thuisbatterij en bespaar op je energiefacturen!

Kies nu voor zonnepanelen en een slimme batterij!

chat
close

Bereken de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.