Waarom investeren in zonnepanelen ook in 2021 interessant blijft!

Nieuwbouw? Renovatie? Je kan er eigenlijk bijna niet meer omheen: zonnepanelen zijn een must geworden in je bouwproject om je woning te voorzien van groene stroom. Waarom? Het is goed voor het milieu én voor je energierekening. Bovendien zorgen constante aanpassingen in de wetgeving ervoor dat woningen steeds energiezuiniger en ecologischer moeten zijn. Dat betekent dus ook dat we in de toekomst steeds sterker afhankelijk zullen worden van duurzame energieoplossingen. Het is nu tijd om aan de toekomst te denken en de nodige investeringen te doen. Zonnepanelen staan daarbij op nummer één op je prioriteitenlijstje!

Eenmalige premie voor zonnepanelen

Investeren in zonne-energie is gewoon super belangrijk. Het is zelfs niet meer nodig om dit helemaal uit te leggen. Je kan zonnepanelen niet meer wegdenken van onze Belgische daken. Ook in 2023 is dat het geval, zelfs nu dat de meeste subsidies en andere voordelen zijn afgeschaft. De energieprijs is hoog, de prijs van zonnepanelen is gemiddeld gezien gezakt en de kwaliteit verbeterd. 

Tot het einde van volgend jaar geniet je wel nog van een eenmalige premie. Als je er dus snel bij bent kun je daar nog van genieten! 

Eenmalige premie voor zonnepanelen

Hoeveel bedraagt de premie?

Het gaat om een eenmalige premie van maximum €750 per gezin. De Vlaamse regering had in 2021 niet minder dan 32 miljoen euro voorzien om de premie voor zeker 21.333 gezinnen de maximumpremie te kunnen geven.

 • Voor de eerste 4 kW van je installatie kreeg je €300 per geïnstalleerde kW. (4 x €300 = €1.200)
 • Vanaf 4 kW tot 6 kW kreeg je €150 per geïnstalleerde kW. (2 x €150 = €300) 

Een gemiddelde installatie heeft een vermogen van 4 kW. Hiervoor kreeg je dus een premie van €1.200. Wat een flinke bijdrage was als je weet dan een gemiddelde installatie tussen de €5.000 en €6.000 kost.

Intussen is het 2023 en zijn die prijzen niet meer van toepassing. Dit jaar zien de bedragen eruit als volgt:

 •  150 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp
 • Bijkomend 75 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp
 • Dat komt overeen met een maximum van 750 euro

In 2024 daalt dat bedrag nog verder. De premie zal 75 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 37,5 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 375 euro

 

Voor wie is de eenmalige investeringspremie?

Om te bepalen of je recht hebt op de investeringspremie zijn er enkele voorwaarden:

 • De premie is bedoeld voor kleinere installaties van zonnepanelen met een omvormervermogen kleiner of gelijk aan 10 kVA.
 • De nieuwe zonnepanelen worden door een aannemer op het dak van een gebouw geplaatst.
 • De premie geldt enkel voor gebouwen die aangesloten zijn op het elektriciteitsdistributienet van Fluvius vóór 1 januari 2014, of waarvoor een aanvraag van een stedenbouwkundige vergunning is ingediend vóór 1 januari 2014.
 • De premie is eenmalig en beperkt tot één per woning of wooneenheid voor residentiële gebouwen en tot één per gebouw voor niet-residentiële gebouwen.
 • De premie kan toegekend worden op voorwaarde dat achter het aansluitingspunt nog geen zonnepanelen in  dienst zijn of waren;
 • de geplaatste zonnepanelen uiterlijk drie maanden na de indienstname bij de netbeheerder aangemeld zijn;
 • de premie-aanvraag binnen het jaar na indienstname van de zonnepanelen ingediend is.
 • De premie loopt van 2021 tot eind 2024.

Premie zonnepanelen

Het premiebedrag wordt jaarlijks op 1 januari aangepast.

De datum van indienstname van de zonnepanelen bepaalt het premiebedrag en de premievoorwaarden. Dit komt omdat zonnepanelen steeds rendabeler worden. Hoe sneller je investeert, des te meer je kan genieten van de beschikbare premies.

 • In 2021 bedroeg de premie 300 euro/kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 150 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 1.500 euro
 • In 2022 bedroeg de premie 225 euro/kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 112,5 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 1.125 euro
 • In 2023 bedraagt de premie 150 euro/kWp voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 75 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 750 euro
 • In 2024 zal de premie 75 euro/kWp bedragen voor installaties tot maximaal 4 kWp en bijkomend 37,5 euro/kWp van 4kWp tot 6 kWp, wat overeenkomt met maximaal 375 euro
 

Conclusie betreffende investering in zonnepanelen na 2020?

 
Dankzij de extra eenmalige premiebedrag op de investering in zonnepanelen blijft het zéér interessant. Je kan tot 750 euro terug krijgen op je installatie. Wetende dat een gemiddelde installatie rond 5000 euro ligt gaat het om een mooie korting!
 

Handige links omtrent het premiebedrag voor zonnepanelen:

 
premie zonnepanelen 2021 Belgian Solar
 

Om de juiste keuze te maken laat je je best adviseren door ervaren adviseurs en installateurs.

Bij Belgian Solar kan je terecht voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Overweeg je zonnepanelen aan te kopen?

 

Er zijn genoeg redenen om wél zonnepanelen aan te schaffen, nu en in de toekomst.
Neem vrijblijvend contact met ons op en ga voor een betere wereld!

 

Meer weten over zonnepanelen? Ontdek onze nieuwste blogberichten!​

 

chat
close

Bereken de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.