Waarom zonnepanelen aankopen nog steeds interessant is in 2020!

We kunnen er niet omheen, zonnepanelen zijn weer in. Dat heeft alles te maken met het afschaffen van de terugdraaiende teller in 2021 en de dalende prijs wat zonnepanelen ook zonder subsidies een voordelige investering maakt. 

Maar waarom zou je nu moeten investeren in zonnepanelen? Wij leggen het uit!

Belgian Solar Zonnepanelen

2020: het ideale jaar om zonnepanelen te installeren

Vanaf 2021 ben je verplicht een digitale meter te installeren als je kiest voor zonnepanelen op je dak. Deze vervangen de oude, terugdraaiende meters. Bij de slimme meters kan je je verbruik aflezen op de elektronische displays en zo nog beter je verbruik, en dus ook je kosten, in de gaten houden. De slimme meters kunnen niet terugdraaien, maar registreren en communiceren de stroom die je zelf op het net produceert, en de stroom die je verbruikt. 

Als je voor eind 2020 nog kiest om zonnepanelen te installeren, kan je nog 15 jaar profiteren van de terugdraaiende teller. Hiermee krijg je tot 2034 dezelfde voordelen als met je oude meter. De nieuwe meters kunnen dan wel niet terugdraaien, maar de stroom die je op het net produceert wordt vergoed tegen hetzelfde tarief als van de stroom die je afneemt.

Maar bij de terugdraaiende teller hoort ook het bijkomende prosumententarief. Dit is de vergoeding die je betaald om je extra opgewekte energie op het net terug te zetten en nadien er weer af te halen. Je betaald dit tarief enkel als je zonnepanelen én een terugdraaiende teller hebt. Elke consument die zelf energie opwekt, maakt gebruik van het distributienet en daarvoor betaal je een bijdrage.

Let op! Je kan je keuze niet veranderen, dus denk goed na welke voor welke teller je kiest bij het installeren van je zonnepanelen.

Naast de keuze tussen de twee systemen kan je ook veel voordeliger zonnepanelen aanschaffen. Je kan er kopen, huren of een groene lening afsluiten. Dit maakt het voor veel gezinnen interessant om toch over te schakelen op zonne-energie en te investeren in de toekomst.

Met het aanschaffen van zonnepanelen help je België om de klimaatdoelen te behalen. De alsmaar stijgende productie van zonne-energie draagt hier enorm aan bij, waaruit we kunnen concluderen dat zonne-energie de energie van de toekomst is.

Maar wat na 2020?

Vlaams minister van energie, Zuhal Demir, wil kost wat kost een crisis zoals in 2012 vermijden. Daarvoor zal ze met een nieuw alternatief moeten komen voor de terugdraaiende teller. Zonnepanelen moeten ook zonder terugdraaiende teller een mooi rendement opleveren en een gunstige investering blijven. Wat dit alternatief zal zijn, is nog niet bekend. Hiervoor loopt momenteel een rechtszaak bij het Grondwettelijk Hof.

Wie duurzaam ziet, duurzaam doet.

Ben je de eerste in de buurt die zonnepanelen legt, of heeft de buurman je overtuigd van de voordelen? Dat is heel normaal en ook nog eens goed. 

Wat de reden ook is voor de aanschaf van zonnepanelen maakt niet uit. Wat wel uitmaakt is dat je je omgeving helpt met te vergroenen en zonder het altijd te beseffen je buren, familie en vrienden aanzet om ook zonnepanelen aan te kopen. Goed bezig dus!

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen omtrent zonnepanelen? Ontdek dan ons overzicht met de 25 meest gestelde vragen omtrent zonnepanelen.

Overweeg je zonnepanelen aan te kopen?

 

Er zijn genoeg redenen om wél zonnepanelen aan te schaffen, nu en in de toekomst.
Neem vrijblijvend contact met ons op en ga voor een betere wereld!

Meer weten over zonnepanelen?
Ontdek onze nieuwste blogberichten!​

chat
close

Bereken de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.