Hoe meer zon, hoe beter voor de opbrengst van mijn zonnepanelen zou je denken? Maar niets is minder waar. Uit onderzoek van universiteiten is gebleken dat je zonnepanelen méér opleveren als er een paar stapelwolken zijn, dan op een heldere dag. We leggen je uit hoe dat komt!
De opbrengst is afhankelijk van…
De locatie
Waar je woont bepaalt mee de opbrengst van je zonnepanelen installatie. Logisch, want het jaarlijks aantal zonuren is niet overal hetzelfde. Als je aan de kust woont heb je meer zonuren, dan in het binnenland. Het is dus vanzelfsprekend als we zeggen “hoe meer zonuren, hoe hoger de opbrengst van je zonnepanelen”.
Het klimaat
Naast locatie is ook het klimaat een belangrijke factor bij de opbrengst van je zonnepanelen. Het aantal zonuren, de hoeveelheid schaduw en de temperatuur hebben een invloed op de prestaties van je installatie. Hoe gek het ook klinkt, een stralende zomerzon geeft je zonnepanelen niet de beste boost.
Wist je dat…
van de stroom die we opwekken met zonnepanelen van diffuus licht komt?
Wat is dan het ideale weer?
De stand van de zon bepaalt de opbrengst van je zonnepanelen. Zo levert een zonnig uur tussen 13u en 14u in februari minder op dan een uur zonlicht op hetzelfde tijdstip in mei. Dit komt omdat de zon hoger staat in mei dan in februari en dat zorgt voor een betere lichtinval.
Daarnaast denken veel mensen dat zonnepanelen het meeste opleveren op warme dagen, maar dit heeft net het omgekeerde effect. Bij hogere temperaturen neemt de opbrengst van zonnepanelen zelfs iets af, omdat de panelen heel erg warm worden en de elektrische geleiding dan moeilijker verloopt. Bij zonnig weer kan de temperatuur van de zonnepanelen tot 30 graden hoger liggen dan de omgevingstemperatuur, en dat is enorm heet! Zeker als we weten dat het vermogen van de panelen met 0,4% per graad afneemt boven de 25 graden. Een zonnige dag is dus leuk, maar een koude zonnige dag is nog beter!



Nog vragen? Ontdek de 25 meest gestelde vragen omtrent zonnepanelen met antwoorden!
Zonnepanelen produceren het meeste energie in…
De lente! Meerbepaald in de maanden april, mei en juni. Dan behalen zonnepanelen gemiddeld de hoogste opbrengst omdat in deze periode het aantal dagelijkse zonuren het hoogst is. Een absolute topmaand is mei, aangezien dit meestal de zonnigste maand van het jaar is.

Hoe zonniger, hoe beter! Of toch niet?
Niet helemaal dus! Zonnepanelen werken minder goed bij hoge temperaturen. Het is dus goed als het zonnig is, maar niet wanneer het heel warm is. Maar ook bewolking doet je zonnepanelen goed. Dit omdat ze veel licht reflecteren, dat op zijn beurt weer terugkaatst naar de zonnepanelen op je dak. Op een dag met lichte bewolking vangen je zonnepanelen dus zowel direct zonlicht als de reflecties van de stapelwolken.
Ook wolken die af en toe voor de zon schuiven zijn goed nieuws. Hierdoor hebben de zonnepanelen even de tijd om af te koelen, waarna ze weer optimaal kunnen werken.
Toch blijft een zonnige dag over het algemeen het meest productief voor zonnepanelen. De piekproductie mag dan wel hoger liggen op een bewolkte dag, je panelen leveren op een zonnige dag meer op dan als de zon regelmatig achter de wolken verdwijnt.
Kortom, de zonnepanelen op je dak brengen dus ook op als het bewolkt is, en zelfs als de zon niet schijnt. Het enige wat ze nodig hebben is voldoende daglicht!
Ontvang een offerte voor jouw zonnepanelen.
Wil jij graag zorgeloos genieten van je zonnepanelen installatie? Ontvang dan volledig vrijblijvend een offerte op maat. Tot snel!
Meer weten omtrent zonnepanelen? Ontdek onze nieuwste blogberichten!

De thuisbatterij: alle merken in een handig overzicht
Zonnepanelen zijn echt niet meer weg te denken op onze daken. Gelukkig maar, want die leveren je een bepaalde mate van onafhankelijkheid, verlagen je energiefactuur

Een onafhankelijke zonnepartner, wat is dat precies?
Belgian Solar is gespecialiseerd in het plaatsen van zonnepanelen en thuisbatterijen. En dat al meer dan 10 jaar. Bovendien hebben we een top garantie en

Canadian Solar zonnepanelen: de voor- en nadelen uitgelicht.
De dag van vandaag leven we in een wereld waar groene energie prioriteit is, en zonne-energie is de toekomst. Dit maakt dat er enorm veel