Zonnepanelen plaatsen op een plat dak? Het kan!

“Maar ik heb een plat dak. Dan kan ik toch geen zonnepanelen plaatsen!” is één van de grootste misvattingen over zonnepanelen. De dag van vandaag bestaan er vele verschillende soorten zonnepanelen waardoor ook een plat dak geschikt is voor een installatie.  

Een plat dak is dus wel degelijk geschikt voor zonnepanelen, maar waarom zou ik een installatie op mijn plat dak plaatsen en waar moet ik juist rekening mee houden? Wij zetten de voor- en nadelen even op een rij.

Zonnepanelen installatie Belgian Solar plat dak

De voor- en nadelen van zonnepanelen op een plat dak.

We begrijpen dat je nog twijfelt, maar we garanderen je dat aan een zonnepanelen installatie op een plat dak héél wat voordelen zijn verbonden!

 • De vele mogelijkheden op een plat dak maken dat de installatie véél makkelijker gebeurt dan op andere daken.
 • Door de panelen op je plat dak te installeren met de perfecte hellingsgraad en de juiste positie ten opzichte van de zon heb je altijd een optimaal rendement van je installatie!
 • Een optimaal rendement betekent ook een snellere terugverdientijd dan bij installaties op een zadeldak of dergelijke.
 • Kies je bewust niet voor zonnepanelen omdat je vind dat ze lelijk zijn, of het design van je woning verpesten? Een installatie op een plat dak valt uit het zicht, en is dus niet lelijk!
 • Een zonnepanelen installatie doet de waarde van je huis stijgen, maar wil je toch liever je investering meenemen bij een verhuis? Begrijpelijk, met een installatie op een plat dak is dit stukken makkelijker!
 • Door de schuine opstelling kunnen de panelen beter gekoeld worden dan panelen die vastgemaakt zijn aan een schuin dak. Hoe beter de panelen gekoeld worden, hoe meer energie ze opleveren!
 • In de winter zal de sneeuw sneller van de panelen schuiven door de schuine opstelling. 
 • Niet onbelangrijk, je helpt het milieu ook nog eens!

Elk voordeel heeft natuurlijk ook zijn nadeel, en dat is bij zonnepanelen niet anders. Maar dit zijn er zo weinig dat de nadelen niet opwegen tegen de voordelen.

 • Een zonnepanelen installatie op een plat dak is gemiddeld 15% duurder. Voor een installatie op een plat dak heeft men meer materiaal nodig, wat het duurder maakt dan een installatie op andere daken.
 • Je hebt voldoende plaats nodig op je plat dak om de installatie te plaatsen. Te weinig plaats betekent een te klein rendement en dat wil je vermijden. Om een installatie op een plat dak rendabel te maken moet je minimum 4 panelen plaatsen.
 • Je moet rekening houden met schaduw objecten in de buurt, want deze kunnen het rendement van je zonnepanelen verlagen. Een goede ligging van je plat dak is dus noodzakelijk!

Waar moet je rekening mee houden?

Ben je overtuigd voor een installatie te plaatsen op je plat dak? Fantastisch, maar vergeet geen rekening te houden met volgende aspecten:

1. De hellingshoek van je zonnepanelen

Om een optimaal rendement te garanderen worden de panelen met een hellingshoek van 35 graden geplaatst. Zo minimaliseer je de schaduw achter de panelen en kan er optimaal gebruik worden gemaakt van de beschikbare oppervlakte.

HELLINGSHOEK RENDEMENT
35 graden
Optimaal rendement
30 graden
1% rendements verlies
25 graden
2% rendements verlies
20 graden
3% rendements verlies
15 graden
5% rendements verlies
2. De afstand tussen de rijen zonnepanelen

De afstand tussen de rijen zonnepanelen hangt af van de hoogte van de panelen en de beschikbare oppervlakte. Dit verschilt dus per installatie.

3. De richting van de zonnepanelen

Zonnepanelen op een plat dak worden best naar het zuiden georiënteerd. Zo ben je verzekerd dat de installatie voldoende zonlicht opvangt en je geen rendementsverlies zou lijden.

RICHTING RENDEMENT
Zuid
Optimaal rendement
Zuid-Oost
5% rendements verlies
Zuid-West
5% rendements verlies
West
20% rendements verlies
Oost
20% rendements verlies
4. Liggend of staand?

De positie van de zonnepanelen is ook weer afhankelijk van installatie tot installatie. Er wordt echter geen afbreuk gedaan op het rendement van je zonnepanelen bij een liggende of staande installatie.

5. Afstand tussen de dakrand en de zonnepanelen

Bij het plaatsen van je zonnepanelen op een plat dak moet je rekening houden met een veiligheidszone tussen de dakrand en de zonnepanelen. Deze no-go zone zorgt ervoor dat je installatie geen wind kan vangen en ook bij stormweer overeind blijft staan.

Let's do it!

Met zonnepanelen kies je voor een duurzame oplossing én je bespaart ook op energiekosten. Wat zonnepanelen precies opleveren is per situatie verschillend. Dit hangt af van je energieverbruik en de ligging van het dak.

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen omtrent zonnepanelen? Ontdek dan ons overzicht met de 25 meest gestelde vragen omtrent zonnepanelen.

Overweeg je zonnepanelen aan te kopen?

 

Er zijn genoeg redenen om wél zonnepanelen aan te schaffen, nu en in de toekomst.
Neem vrijblijvend contact met ons op en ga voor een betere wereld!

Meer weten over zonnepanelen?
Ontdek onze nieuwste blogberichten!​