Zonnepanelen versus platte daken

Zonnepanelen installeren op een plat dak is mogelijk! Eén van de grootste misvattingen over zonnepanelen installaties is dat ze niet mogelijk zijn op platte daken, maar het kan wel. 

De dag van vandaag bestaan er vele verschillende soorten panelen waardoor ook een plat dak geschikt is voor een installatie. Een plat dak is dus wel degelijk geschikt, maar waarom zou ik een installatie op mijn plat dak plaatsen en waar moet ik juist rekening mee houden? Wij geven antwoord op de meest gestelde vragen rond zonnepanelen installaties op platte daken, en de 9 zaken waar je rekening mee moet houden.

Canadian Solar Zonnepanelen Belgian Solar

De ideale plaats voor zonnepanelen

Op een plat dak schijnt de zon altijd, toch? Dat is waar, maar er zijn meer belangrijke factoren die een rol spelen bij het installeren van zonnepanelen op een plat dak dan je denkt. Wij geven je dé 9 zaken waar je rekening mee moet houden!

1. De hellingshoek van panelen op een plat dak

Het rendement van je zonnepanelen is afhankelijk van de hellingshoek waarin ze geïnstalleerd zijn. De meest ideale hellingshoek voor een plat dak installatie is 36 graden, maar bij een installatie als deze ontstaat er meer schaduw voor de volgende rij panelen dan bij een kleinere hellingshoek. Wat maakt dat je minder rijen zonnepanelen kan installeren op de beschikbare oppervlakte.

2. De afstand tussen de rijen zonnepanelen

Het is dus belangrijk om rekening te houden met de afstand tussen de rijen zonnepanelen. De minimale afstand tussen de rijen is afhankelijk van de hoogte van de panelen en de breedtegraad. 

3. De richting van de zonnepanelen op een plat dak

In de meeste gevallen kunnen de zonnepanelen op een plat dak richting het zuiden geïnstalleerd worden, wat optimaal is. In sommige gevallen wordt er toch geopteerd om ze in een andere richting te installeren, omdat er dan bijvoorbeeld meer zonnepanelen geplaatst kunnen worden of de rijen dan netjes langs de dakrand kunnen lopen.

4. De positie van de zonnepanelen

Een andere belangrijke vraag bij het installeren van zonnepanelen op een plat dak is of je ze landscape of portrait gaat plaatsen. Qua rendement geeft dit geen verschil, wel heeft de positie van de panelen effect op:

  • de kosten voor het montagemateriaal
  • de ruimte op het dak, voor portrait is er meer tussenruimte nodig
  • de zichtbaarheid op het dak, landscape geplaatste zonnepanelen zijn minder zichtbaar
  • de benodigde ballast

5. De afstand tot de dakrand bij een installatie op een plat dak

Een belangrijk iets om rekening mee te houden bij het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak is de afstand tot de dakrand. Als je de panelen dicht bij de dakrand gaat leggen, waar sterke wervelwinden en stormen voorkomen, kan dit gevaarlijk zijn. Je moet dus rekening houden met een veiligheidsmarge, of de zogenaamde No-Go zone.  

6. Het montagemateriaal voor zonnepanelen op een plat dak

Er bestaan heel wat soorten systemen om zonnepanelen op een plat dak te installeren. Maar de twee meest gebruikte soorten opstellingen zijn:

  1. Een open opstelling met een frame
  2. Een gesloten opstelling met bijvoorbeeld plastic bakken

Welke soort opstelling je kiest is afhankelijk van je dak en dus je persoonlijke situatie. 

7. De kabeldoorvoer voor zonnepanelen vanaf een plat dak

Natuurlijk is er bij een installatie op een plat dak ook kabeldoorvoer nodig. Er zijn 3 manieren om dit te doen.

  1. Langs buiten via de zijkant van de muur
  2. Via een kabeldoorvoer
  3. Via een ongebruikte pijp, als deze beschikbaar is

De manier waarop de bekabeling gebeurd is steeds afhankelijk van je dak en de situatie.

8. De schaduw objecten voor zonnepanelen

Een vaak vergeten criteria voor een zonnepanelen installatie op een plat dak zijn schaduw objecten. Vanaf het moment dat er extra schaduw objecten zijn, door bijvoorbeeld schoorstenen, zullen je panelen gedeeltelijk in de schaduw liggen. Dit moet je zoveel mogelijk proberen te vermijden!

9. De ballast van zonnepanelen op een plat dak

Om je zonnepanelen installatie voldoende stevig te verankeren op een plat dak is het van belang om de installatie goed te ballasten. De benodigde ballast van de panelen op je plat dak is afhankelijk van een aantal zaken, als de constructie van het bevestigingsmateriaal, de hoogte van het dak en de wind zone waarin je huis zich bevindt. 

Je kan dus niet zomaar bepalen hoeveel ballast nodig is, en kan je best laten informeren door een ervaren installateur.

Tip: Bij Belgian Solar hebben we een handige tool uitgewerkt om de terugverdientijd van zonnepanelen te berekenen.

De meest gestelde vragen over zonnepanelen op platte daken.

Nu weet je waar je rekening mee moet houden bij het installeren van zonnepanelen op een plat dak, maar de kans bestaat dat je toch nog met vragen zit. Wat niet abnormaal is! Wij geven je het antwoord op de meest gestelde vragen over installaties op platte daken.

Zijn panelen op een plat dak mogelijk zonder ballast?

Zonnepanelen installeren op een plat dak zonder ballast is niet mogelijk. De extra ballast is nodig om er zeker van te zijn dat de panelen blijven liggen waar ze moeten liggen, op je dak! Een installatie met te weinig ballast kan ervoor zorgen dat ze van je plat dak kunnen waaien bij een storm of hevige rukwinden. 

Wat weegt een zonnepanelen installatie op een plat dak?

Het totale gewicht van je zonnepanelen installatie op je plat dak is afhankelijk van het aantal panelen dat erop liggen, en de totale ballast voor je installatie. Het gemiddelde gewicht van een zonnepaneel met frame is ongeveer 25 kg. Bij losse panelen is er ongeveer 80 kg ballast per paneel nodig, bij de panelen die in rijen geïnstalleerd worden ongeveer 50 kg en bij onderling verbonden rijen maar 20 kg per zonnepaneel. 

Kunnen zonnepanelen zorgen voor lekkage op een plat dak?

Dit zou normaal gezien niet mogen voorkomen, omdat onze adviseurs op voorhand een kijkje nemen naar de staat van het dak. Enkel wanneer een dak in slechte staat verkeert, kunnen er scheurtjes in de dakbedekking ontstaan door de extra ballast. 

Heeft de installatie op mijn plat dak onderhoud nodig?

In principe kunnen we zonnepanelen onderhoudsvrij noemen, ook op platte daken. Maar voor het meest optimale rendement raden we aan om je installatie één keer per jaar een wasbeurt te geven. 

Heb ik een vergunning nodig voor het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak?

Je hebt geen vergunning nodig voor een zonnepanelen installatie op een plat dak, wat nog een bijkomend voordeel is! Als je rekening houdt met de 9 zaken die we hierboven hebben vermeld, is er geen probleem met je installatie.

Zijn er nadelen bij een zonnepanelen installatie op een plat dak?

Er zijn geen grote nadelen verbonden aan het plaatsen van zonnepanelen op een plat dak. Het enige nadeel zou kunnen zijn dat je een tamelijk groot dak ter beschikking moet hebben. Een kleiner dak kan minder geschikt zijn, maar ook kleine installaties zijn mogelijk!

Zit je nog met vragen? Lees ook: De 25 meest gestelde vragen omtrent zonnepanelen.
Plat dak installatie

Zonnepanelen op een plat of schuin dak: het verschil

Er zijn heel wat voordelen verbonden aan een zonnepanelen installatie op een plat dak! Ten eerste zie je de panelen niet liggen op een plat dak. Wat voor sommige toch een belangrijk gegeven is, omdat ze zonnepanelen vaak als lelijk beschouwen. 

Daarnaast is er meer ruimte voor het plaatsen van een installatie op een plat dak, omdat er geen schaduwzijde is op een plat dak. Zonnepanelen zijn ook eenvoudiger te installeren op een plat dak, dan op een schuin dak. Nog een voordeel, en misschien wel het belangrijkste, is dat het rendement hoger is bij een installatie op een plat dak dan bij panelen op een schuin dak!

Het is dus absoluut geen probleem om zonnepanelen te plaatsen op een plat dak. Het biedt zelfs heel wat voordelen! 

Ontvang een offerte voor jouw zonnepanelen. 

Wil jij graag zorgeloos genieten van je zonnepanelen installatie? Ontvang dan volledig vrijblijvend een offerte op maat. Tot snel!

chat
close

Bereken de terugverdientijd van jouw zonnepanelen.